Mikor és miért fontos a páramentesítés?

ápr 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Mindennapi tevékenységünk során gyakran keletkezik pára az otthonunkban. Gondoljunk a főzésre, mosásra, teregetésre vagy akár arra, amikor kinyitjuk a mosogatógép ajtaját! De zuhanyzásnál vagy fürdésnél is gyakran azzal szembesülünk, hogy még a csempéről is folyik a víz. Sokan nem tudják, de a szobanövények vagy akár egy akvárium is növeli a páratartalmat. 

Tavasszal és nyáron könnyű dolgunk van, gyorsan páramentesíthetjük az egész lakást egy alapos szellőztetéssel. Amikor azonban beáll a nyirkos, hideg idő, már nem olyan egyszerű a probléma orvoslása. Ekkor tesznek igazán jó szolgálatot a Páramentesítő.hu webshop kínálatában is kapható páramentesítő berendezések.

Az ideális hőmérséklet és páratartalom

Általánosan elterjedt álláspont az, hogy 21 Celsius-fok az ideális hőmérséklet és 40-60% közötti a megfelelő páratartalom zárt térben. Ez azonban egyénenként, helyiségenként is változhat. Van, aki abszolút komfortosan érzi magát 19-20 fokban is, mások csak éjszaka preferálják ezt a hőmérsékletet. Az azonban tény, hogy a túl alacsony (40% alatti) vagy nagyon magas (60% feletti) páramennyiség már negatív hatással lehet a közérzetünkre. Emellett az épületek állagát sem kíméli a nagy eltérés.

Az alacsony páratartalom miatt kiszáradhat a nyálkahártyánk, száraz köhögés, szemviszketés jelentkezhet. Ha magasabb az érték az optimálisnál, akkor az irritáció mellett penészesedési folyamatok is elindulhatnak. Ezeket érdemes megelőzni. Szerezzünk be egy higrométert, és ellenőrizzük a pára mennyiségét!

Páramentesítéshez néhány jó tanács

Ha azt tapasztaljuk, hogy 60% felett van a levegő páratartalma otthonunkban, akkor néhány praktika is sokat javíthat a helyezeten.

– Szereltessünk szellőzőt az ablakainkba, hogy ne kelljen télen is állandóan a nyitogatással bajlódni!

– Ha a konyhában aktívan ténykedünk, kapcsoljuk be a páraelszívót!

– Amennyiben felújítás előtt állunk, érdemes lélegző festéket beszerezni.

– Kevesebb gőz jut a levegőbe, ha nem forró vízben fürdünk.

– Ha lehet, a hidegebb hónapokban is a szabadban teregessünk!

– Mindezek mellett sokat segíthet, ha van otthon egy páramentesítő berendezés is.

Hogyan működik a párátlanító készülék?

A páramentesítők a hűtve szárítás elvén üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy a készülékek által elnyelt levegő egy elpárologtatón áthalad, melynek során a pára kicsapódik. Ezután egy kondenzátoron keresztül jut ki a kültérbe, de akkor már felmelegítve. 

Léteznek olyan berendezések, amelyek meg is szűrik a levegőt, vagyis megtisztítják a portól, allergénektől. Az sem akadály, ha ipari célra használnánk a párátlanítót vagy hideg helyiségekben. Ezek robusztusabb acélszerkezetek, melyek forró levegős leolvasztó technikával működnek. Ha pedig igazán okos megoldást keresünk, akkor ott vannak a digitálisan szabályozható, wifi-s eszközök.

Ha páramentesítőben gondolkodik, mindig vegye figyelembe, hogy milyen célra használná és mekkora helyiségben. Ezek ismeretében tud dönteni a legideálisabb berendezés mellett.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »