Mi az igazság a műanyag edények mikrózásáról?

ápr 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Számtalan, egymásnak ellentmondó hírt olvashatunk arról, hogy biztonságos dolog-e az, ha az ételt műanyag ételtároló dobozban melegítjük meg a mikrohullámú sütőben. Egyesek azt állítják, hogy a műanyag edényből káros anyagok oldódhatnak bele az ételbe, melyet aztán elfogyasztunk, mások szerint azonban ez a folyamat teljesen biztonságos, és ezekből a dobozokból semmiféle bomlástermék nem kerül az ételbe.

Hogy mi is az igazság? Cikkünkből kiderül!

A műanyag dobozok nagyon népszerűek!

Az indepack.hu mikrózható műanyag dobozai rendkívül közkedveltek, hiszen az étel szállítása remekül megoldható általuk. A tetővel rendelkező dobozok tökéletesen zárhatóak, ráadásul ezek a termékek a leírás szerint mikrózhatóak is. Ezek a dobozok főként polipropilénből készülnek, ami egy korszerű műanyag, hiszen hőálló, egészen 140 Celsius-fokig megőrzi az alakját, de minimum 170 Celsius-fok kell ahhoz, hogy megolvadjon.

A mikrohullámok hatása

Amikor az ételt beletesszük a mikrohullámú sütőbe, akkor a mikrohullámok rezegtetni kezdik az étel molekuláit, melyek ennek következtében egymáshoz súrlódnak. Ez a súrlódási energia melegíti fel az ételt.

A berendezésen általában állítani lehet a teljesítményt, ez a legtöbb esetben 700-800 watt. Ha ezen a teljesítményen 7 percig melegítjük az ételt, akkor a mérések szerint az 90 Celsius-fokra melegszik fel. Ha 350 wattra állítjuk be a sütőt, akkor a hőmérséklet 60 fok lesz.

Hogyan használják az emberek a mikrót?

A tapasztalatok szerint az emberek általában 3-4 percre állítják be a mikrót, látható, hogy ennek következtében az étel hőmérséklete nem fog felmenni még 100 Celsius-fokra sem, tehát igen messzire van attól, hogy megolvadjon a műanyag ételtároló doboz.

Ha azonban egy mikróban grillező funkció van, akkor viszont oda kell figyelni arra, hogy ezt műanyag edénnyel ne használjuk, ebben az esetben ugyanis a berendezés magasabb hőfokon üzemel.

Megolvad-e a műanyag?

A másik tévhit, hogy bizonyos anyagok kerülnek az ételbe a melegítés során. A dioxin nevű vegyület kioldódásától tartanak sokan, pedig ez az anyag csak bizonyos műanyag fajtákban van benne, mint például a PVC-ben. Azonban tudni kell azt, hogy a dioxin csak tökéletlen égés során tud felszabadulni a PVC-ből, a polipropilén pedig, mely a mikrózható ételtároló dobozok anyaga, nem tartalmaz dioxint.

És mi a helyzet a BPA-val?

A másik anyag, amiről elterjedt az, hogy melegítés hatására belekerül az ételbe, italba, az a BPA. Ezt azonban az ételszállításra készült dobozok egyáltalán nem tartalmazzák, csupán más jellegű műanyagokba, például a polikarbonátba vagy az epoxigyantába teszik bele. Az ételtárolókat a hatóságok folyamatosan ellenőrzik olyan körülmények között, amelyekre szánták őket.

A műanyag dobozok tehát a normál használat során teljesen biztonságosak, a néhány perces mikrózás során nem melegednek fel annyira, hogy megolvadjanak. A káros dioxin és a BPA pedig a polipropilén dobozokban nincs benne, tehát sem a melegítés sem más hatásra nem fognak belekerülni a melegítendő ételbe.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »