A mélytengeri élőlények „titkos” jelbeszéde – fényjelek a mélyben

ápr 6 • LifeStyle • Impress Magazin

A mélytengeri élőlények speciális, más fajok számára láthatatlan fluoreszkáló fényjelekkel kommunikálnak egymással.

A tengerek mélyére már alig jut el a fény, ahol a fluoreszkáló élőlények különös világa alakult ki, írja a BBC. Nemrégiben fedeztek fel a kutatók 180 új neonfényű élőlényt, melyek folyamatosan változtatják a színüket, ki- bekapcsolják a „világítást”, illetve más és más mintázatot öltenek magukra amikor rejtőzködnek vagy kommunikálnak egymással.

Az emberi szem számára láthatatlan

A fluoreszkáló élőlények egymás között olyan speciális fényjelekkel kommunikálnak, mely a többi ragadozó számára megtévesztő, az emberi szem számára pedig teljesen láthatatlan. A kutatók speciális szűrőkkel felszerelt kamerákat alkalmaztak 4000 méter mélységben, hogy felfedjék a fajok teljes mintázatát, melyek az emberi szem számára is láthatatlanok.

Váltakozó színek és fényminták

A közelmúltban jelent meg az első átfogó felmérés, mely során kiderült, hogy több mint 180 különféle mintázatú, világító élőlény él a tengerek mélyén, melyek képesek fényt kibocsátani a környezetükbe. A fluoreszkáló halak elnyelik a fényt, majd egy speciális fehérjeszintézis által megváltoztatják a színét, és újra kibocsátják magukból.

„Egy valóságos fényjáték zajlik odalent a mélyben,” mondta John Sparks a PLOS One szaklapban megjelent új tanulmány társszerzője az LA Times magazinnak. „Már régóta ismertek a víz alatti fluoreszkáló élőlények, mint korallok, medúzák, ráják és több szárazföldi állat is, mint pillangók és papagájok, de ez az első olyan tanulmány, mely széles körűen bemutatja a tenger mélyén élő fluoreszkáló halak világát.”

A kutatókat meglepte ez a sokszínű változatosság, melyet a kijelzőkön láttak. „Néhány halnak csupán a szeme világít, más fajoknak az egész testükön fluoreszkáló minták futnak, sőt olyan fajokat is felfedeztek, melyek ezt a fénylő mechanizmust a testük belsejére is kiterjesztik. Egyedi mintázatokat jelenítenek meg a testükön álcázás céljából, illetve ezeket a fényjelzéseket alkalmazzák a megfelelő társ bevonzására is.”

Titkos „jelbeszéd” – csak egymás között használják

A kutatók azt is megfigyelték, hogy bizonyos fajok egymás között más színű és formájú fénymintázatokat bocsátottak ki magukból. Bizonyos formulák csak akkor voltak láthatók, amikor saját fajtársaikkal találkoztak.

Ez a „titkos jelbeszéd” lehetővé teszi számukra, hogy egymással kommunikáljanak, miközben rejtve maradnak a ragadozók elő.

„Ezeket a neonfényű halakat soha nem láthatjuk „kivilágítva” egy normális merülés során”, mondja John Spark. – Ezek a speciális fényjelek az emberi szem számára láthatatlanok, azok a halak azonban rögtön kiszúrják egymást, melyek szeme előtt sárga szűrő van.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »