Március 22. a Víz Világnapja – „Óvjuk a Föld vízkészletét”

márc 22 • LifeStyle • Impress Magazin

Az ENSZ által 1992-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, melynek célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, és ezen belül a Föld vízkészletét.

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, és ezen belül a Föld vízkészletét.

1,5 milliárd ember nem jut tiszta vízhez…

Sajnos az emberiség még mindig nem fordít kellő figyelmet a víz védelmére, a vízkészletekkel való gazdálkodásra, a vizek tisztaságának megőrzésére. A globális vízválság pedig veszélyezteti az emberi életeket, az élelmiszertermelést, a természetet, a környezetet, és általánosságban a fenntartható fejlődést.

A Földön jelenleg több mint 1.5 milliárd ember nem jut tiszta, egészséges vízhez a Földön.

A világ szegényeinek több mint fele a nem megfelelő higiénikus viszonyok, illetve a rossz minőségű víz miatt betegek, és a szennyezett víz okozta hasmenéses jelenti ma a halálozási okok 90%-át az 5 év alatti gyerek körében.

A Föld vízkészletének csak 6 %-a édesvíz

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag, mennyisége gyakorlatilag állandó, becslések szerint 1,4 milliárd köbkilóméter. A Föld vízkészletének 93,7%-a sós tengervíz, és mindössze 6%-a édesvíz, de ennek is a többsége jég formájában van jelen a Földön. Jelentős mennyiség van a légkörben és a talajrétegekben, ami azt jelenti, hogy az iható édesvíz, a folyók és édesvizű tavak vízkészlete illetve a felszín alatti vízkészlet a teljes vízmennyiség mindössze 0,6%-a. Éppen ezért korunk egyik legnagyobb problémája a vízhiányos földrészek egészséges vízzel való ellátása.

„A vizet megérteni nem más, mint megérteni a világegyetemet, a természet csodáit és magát az életet.”  Dr. Masaru

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »