Torino lesz Olaszország első vegetáriánus városa?

márc 17 • LifeStyle • Impress Magazin

Torino új polgármestere bejelentette, hogy szeretné létrehozni Olaszország első vegetáriánus városát, egy új környezettudatos oktatás kialakításával.

Chiara Appendino júniusi győzelmét követően hivatalosan is bejelentette, hogy szeretné támogatni a húsmentes étkezés elterjedését, ami szorosan kapcsolódik a környezetvédelemhez is, adta hírül a Guardian brit hírportál.

Egészségvédő és klímabarát étrend

A FAO adatai szerint ugyanis a hús- és tejipar (állattenyésztés, húsfeldolgozás, csomagolás) az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozó iparág. A húsfogyasztás csökkentésével nemcsak saját egészségünkért és a Földért tehetünk, de véget vethetünk az évente több millió haszonállattal való kegyetlen bánásmódnak és a kedvezőtlen tartási körülményekből adódó szenvedésüknek is…

Bár a húsevés széles körben elterjedt a nyugati kultúrában, ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne a változás útjára lépni. „A húsmentes étrend elterjedése fontos lépés lenne a környezetvédelem, az egészség és az állatok jóléte érdekében,” nyilatkozta az új polgármester.

Hippokratész is vegetáriánus volt…

A vegetarianizmus először Indiában, az ó-egyiptomi papok körében és az ókori görög világban jelent meg. A híres ókori görög filozófusok, orvosok: Platón, Szókratész, Püthagorasz, Epikurosz, és az orvostudomány megalapítója, Hippokratész is vegetáriánusok voltak, és tanítványaikat is következetesen vegetáriánus étrendre szoktatták, mivel felismerték annak az emberi szervezetre tett jótékony hatását. A húsmentes táplálkozás szorosan kötődött az állatok irányában felvállalt erőszakmentességhez is.

A reneszánszkori Európában újból feltűnt a vegetarianizmus, első képviselői közé tartozott Leonardo da Vinci.

A 20. század egyik legnagyobb tudós zsenije, a Nobel-díjas Albert Einstein szintén vegetáriánus volt, aki azt nyilatkozta a Science magazinnak, hogy nagyon jól érzi magát húsevés nélkül, majd hozzátette, „mindig is úgy tűnt a számomra, hogy az ember nem ragadozónak született”.

Az oktatás és tájékoztatás fontossága

Torino új polgármestere a megvalósítási stratégiát még nem hozta nyilvánosságra, annyit azonban már lehet tudni, hogy a város új oktatási programot fog indítani az iskolákban, ahol a diákok tanulhatnak az állatok jólétéről (kialakul az állatbarát szemlélet) és az ember számára szükséges tápanyagokról, vitaminokról.

Fontos megismerni, hogy egyáltalán mire van szüksége az emberi szervezetnek, és ezek a tápanyagok, mely ételekben fordulnak elő. Ha a gyerekek már az iskolában megtanulják, hogy mennyi fehérjére van szükségünk, miben van sok vas vagy B12 vitamin, akkor sokkal könnyebben össze tudják majd állítani a saját ízlésüknek megfelelő egészséges étrendet.

Felnőtt korban is fontos a tudatosság az életmódváltásnál, ami némi kutatómunkával és sok-sok kísérletezgetéssel jár, amíg megtaláljuk azokat a teljesen új recepteket, melyek alapján a saját ízlésvilágunknak megfelelő, laktató ételeket (pl. gabonafasírtokat) készíthetünk, de megéri a fáradtságot.

Mivel az ember számára minden tápanyag növény formájában is elérhető, ezért egyszerűen szükségtelen állatot ölni azért, hogy jóllakjunk…

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »