Kalifornia Holt-tengere a Mono-tó – egy kietlen űrbéli táj

márc 16 • Földgömb • Impress Magazin

A Mono-tó (Mono lake) egy rendkívül kietlen, misztikus hangulatú magányos tó, melyet Mark Twain Kalifornia Holt tengerének nevezett.

Az Egyesült Államokban található misztikus hangulatú, magányos Mono-tó egy lefolyástalan medencében alakult ki. Mivel nincs lefolyása az óceán felé, rendkívüli módon feldúsult benne a só. Különlegessége a megannyi természet alkotta sziklaszobor.

11

Látványos tufaképződmények és sziklaszobrok

A sivatagi tóban megannyi kiemelkedő tufaképződmény tükröződik, melyek látványa az éjszakai holdfényben űrbéli táj hangulatát tárja elénk. A vízből kiemelkedő különféle formájú lyukacsos tűsziklák elvarázsolt kastély képét rajzolják ki a tükröződő vízfelszínen.

22

280 millió tonna sót tartalmaz

A tó különleges ökoszisztémájának és magas só koncentrációjának köszönhetően, – ami az óceánok vizének a háromszorosa,- szinte alig található benne élőlény, a sóráknak azonban kedvelt élőhelye lett, ezért milliónyi költöző madár látogatja a medencét.

33 

A medence 5 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni tevékenység nyomán. A medencében található Mono-tó pedig 760 000 éve alakult ki egy nagyobb tó maradványaiból, mely egykor befedte Nevada és Utah mai területét.

11szerk

Kalifornia Holt-tengere

A Mono-tó jelenleg is egy geológiailag aktív terület a Mono kráterek vulkanikus láncolatában. A misztikus hangulatú magányos tavat Mark Twain Kalifornia Holt tengerének nevezte.

mono33

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »