Óceántisztító ökosziget épül a Karib-tengeren

Már 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Mexikó partjainál épülhet fel a „Grand Cancun” ökosziget, mely kizárólag megújuló energiák használatával fog üzemelni, miközben az óceán vizét is tisztítja.

A világ számos pontjáról érkeznek az úszó és víz alatti ökovárosok tervei Japántól kezdve, Rio de Janeiron át a Karib-tengerig, és a közelmúltban adták át a világ első kizárólag napelemmel működő luxus üdülőjét a Maldív-szigeteken. Richard Moreta Castillo építész Cancun fennállásának 50. évfordulójára, vagyis 2020-ra szeretné felépíteni a Gran Cancun elnevezésű futurisztikus ökoszigetet.

11

Több áramot termel, mint amennyit használ

Az öko szellemiségben épülő turisztikai komplexum a luxus minden skáláját magába foglalja, mely víz alatti szállodával és étteremmel is büszkélkedhet majd a világ egyik legszebb tengerének élővilágára nyíló panorámával. A tervek szerint a teljes tengeri platform napelemekkel lesz beborítva, mely nemcsak a komplexumot látja el elektromos árammal, hanem a város fő hálózatát is.

12

Segít helyreállítani az óceán ökoszisztémáját

A Grand Cancun projekt egyike az olyan tengerparti létesítményeknek, mely a természeti erőforrások kihasználása helyett arra törekszik, hogy óvja a tengert és a környezetet. Az óceán ökoszisztémáját védi azáltal, hogy a tisztító rendszer kiszűri a szénhidrogéneket a különböző szennyező anyagokat és a felszínen úszó szemetet, ezáltal egészségesebb élőhelyet biztosít a tengeri élővilág számára.

13 

Esővíz-gyűjtő rendszer és sótalanítás

A napelemek mellett, függőleges szélturbinák és víz alatti árapály és hullám-generátorok termelik a tiszta energiát. A komplexumhoz esővízgyűjtő rendszer is csatlakozik, mely a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását biztosítja, a sótalanító üzem pedig tiszta ivóvizet biztosít a vendégek számára a tengerből.

14

Az új öko-komplexum azon túl, hogy luxus üdülőhelyet biztosít a turisták számára, szeretne hozzájárulni ahhoz is, hogy a Karib-tenger ökoszisztémája helyreálljon.

15

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »