Már csak alig 1600 panda él a világon

júl 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A pandakutatók szerint azonban ez a szám nagy eredmény, ami veszélyeztetett pandák védelmében indított világméretű erőfeszítéseknek köszönhető.

Az 1950-as években elsősorban a bambuszerdőkkel borított területek gyors fogyatkozása, az orvvadászat és az állatkertek gyűjtése következtében több mint ezerrel csökkent a vadon élő pandák állománya. A veszélyeztetett pandák védelmében indított világméretű erőfeszítéseknek köszönhetően hatalmas lépések történtek Kína nemzeti kincse megmentése érdekében.

3 tenyésztőközpont és 65 pandamegőrző hely     

A tanulmányból kiderül, hogy a pandák őshazájában három tenyésztőközpontban több mint 65 pandamegőrző hely van, és a gondozók egyre közelebb vannak ahhoz, hogy az egyes állatokat felkészülten visszajuttassák a természetbe. Közlésük szerint jelenleg kevesebb mint 1600, pontosan 1596 állat él vadon.

A szakemberek ismertetik, hogy az intézetekben a genetikai sokféleség fenntartására, a beltenyészet elkerülésére törekedve végzik a munkájukat. Számba vették és genetikai jellemzőik alapján nyilvántartásba vették a fogságban élő állatokat, amelyek 341-en vannak. Közülük 240 él a három tenyésztőközpontban, illetve a pekingi állatkertben. A kutatók jó hírként értékelik, hogy a fogságban élők többsége genetikailag sokféle, egészséges és ennélfogva tenyésztésük kisebb kockázattal jár. Mindez azt is jelenti, hogy nincs szükség több vadon élő állat befogására.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »