Utazó kamionos fotótárlat érkezik Budapestre

júl 15 • Kult & Art • Impress Magazin

A világhírű Magnum Fotóügynökség fotósai kamionos fotógalériával járják a Duna-menti országokat.

A kamionban kialakított fotógaléria július 22-én és 23-án a budapesti Capa Központ előtt a Nagymező utcában várja az érdeklődőket.

Kamion tárlat éjszakai vetítésekkel

A Fotóügynökség első női tagjának, Inge Morath-nak az emlékére alapított díjjal minden évben azt a 30 év alatti fotográfusnőt jutalmazzák, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a dokumentarista fotózásban.

Nyolc díjazott fotós – Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur – a Danube Revisited – The Inge Morath Truck elnevezésű projekt keretében egy kamionban kialakított mobil fotógalériával járja végig a Duna-menti országokat a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

A július 6-tól augusztus 10-ig tartó utazást a fotógráfusok dokumentálják is. A mobil kiállítás a Capa Központ előtt július 22-én és 23-án éjfélig tart nyitva. A kamiontárlatot éjszakai vetítések, valamint Claire Martin és Olivia Arthur Inge Morath-díjas fotósok pódiumbeszélgetése egészíti ki.

Az első női fotós 

Az ausztriai születésű Inge Morath 1951-ben kezdett fotózni, 1953-tól egy évig Henri Cartier-Bressonnak, a Magnum egyik alapítójának volt az asszisztense. Első női fotósként 1955-ben csatlakozott a legendás ügynökséghez.

Harmincas éveinek elején határozta el, hogy bejárja a Duna-menti országokat, hogy megörökítse az ott élő emberek mindennapjait. A vasfüggöny miatt azonban több helyre nem jutott el. A rendszerváltozás után, 1993-ban tért vissza az egykor szovjet fennhatóság alatt álló országokba, ahol két évig dokumentálta, hogy miként hatott a szocializmus az emberek életére. A Magnum Photos világhírű női tagja 2002-ben, 79 éves korában hunyt el.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »