Létezik egy fa, mely 40 féle gyümölcsöt terem (videó)

júl 14 • LifeStyle • Impress Magazin

A különleges eljárással beoltott fa gyümölcsei más és más időpontban érnek, így a fa júliustól októberig folyamatosan hozza a terméseit.

Sam Van Aken, a Syracuse Egyetem művészeti professzora hosszú évek munkájával fejlesztette ki beoltással és keresztezéssel azt a különleges hibrid fafajtát, mely 40 féle csonthéjas gyümölcsöt terem. A fa egyik ágán barack, a másikon cseresznye, a harmadikon szilva, nektarin, vagy épp mandula terem.

5-6 év alatt fejlődik ki egy hibrid fa

„Egy hibrid fa kifejlesztéséhez öt évre van szükség”, mondja Sam Van Aken professzor, aki 2008-ban kezdte el beoltásokkal megalkotni a sokféle gyümölcsöt termő fát. A furcsa ötlet onnan jött, hogy kiderült, New York-ban be akarnak zárni egy őshonos fákkal teli mezőgazdaságot, ami azzal jár, hogy egyúttal le is állítják a gyümölcsös gondozását. Ezzel az intézkedéssel több száz őshonos csonthéjas fa és ritkaságnak számító faj lett pusztulásra ítélve.

A videóból kiderül milyen metszési technikákkal hozta létre Sam van Aken a különleges fákat.

 

Mindössze 16 ilyen fa létezik a világon

A professzor már 16 hibrid fát hozott létre, melyeket különböző alapítványoknak és múzeumoknak ajándékozott. Tervezi, hogy hamarosan létrehoz egy gyümölcsöskertet is, melyben csak ilyen különleges eljárással keresztezett fák lesznek.

A különleges hibrid fa látványa is különleges, hiszen tavasszal rózsaszín, piros és lila virágokkal illatozik, majd a nyári hónapokban minden ágán más és más gyümölcsök jelennek meg. Sam Van Aken kizárólag őshonos csonthéjasok kereszteződésével hozta létre a hibrid fákat, hogy megőrizze és átörökítse a csonthéjasok örökségét.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »