Magyar highline világrekord született Indiában

aug 7 • LifeStyle • Impress Magazin

A rossz időjárási körülmények és az oxigénhiány okozta nehézségek ellenére sikerült új magassági világrekordot beállítania Kerekes Bencének.

Az extrém sportoló az indiai Ladak tartományban egy 5322 méteres tengerszintfeletti magasságban kifeszített, 32 méter hosszú hevederen kelt át. A Outdoor Inhales négyfős csapata – Kerekes Bence mellett Bóta Dániel, Fonó Ábel és Mohai Balázs – a településről kiindulva mérte fel a környéket a rekord felállításához megfelelő helyszínt keresve.

Az előkészületek…

A magyar csapat egy összesen kéthetes túra keretében találta meg végül a megfelelő helyszínt, ahol 4900 méteres magasságban állították fel alaptáborukat. A hevederek kifeszítése az 5322 méteres magasságban három napig tartó erőfeszítést igényelt, addig minden nap meg kellett tenni a kiválasztott meredek sziklafal és a tábor közötti távolságot. Kerekes Bence hozzátette azt is, hogy az időjárási körülmények nem voltak ideálisak, erős szél fújt és gyakran esett is.

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Mezítláb egyensúlyozva

A highline új magassági rekordját végül néhány kísérlet után július 12-én sikerült felállítani, amikor Kerekes Bence mezítláb egyensúlyozva sikerrel kelt át a mintegy 30 méteres mélység felett kifeszített hevederen. A sportoló elmondta, azért mezítláb vágott neki a rekordkísérletnek, mert így a lábujjaival, lábfejével képes volt olyan apró, az egyensúly megőrzését segítő mozgások elvégzésére, amelyekre cipőt viselve nem lett volna lehetősége.

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

 

Kerekes Bence kiemelte, hogy fantasztikus élmény volt a hevederen való átkelés a „hatalmas méreteket”, 5 ezer méteres hegycsúcsokat és rendkívül mély szurdokokat felvonultató természeti környezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy a rekordra elsősorban a négyfős csapat közös teljesítményeként gondol.

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

 

A 26 éves Kerekes Bence 2 éve űzi a highline sportágat, előtte egy évig a földfelszín közelében kifeszített hevederen – az úgynevezett slackline-on – gyakorolt.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »