Lekondicionálóból terjedő baktérium szedi áldozatait New Yorkban

aug 7 • LifeStyle • Impress Magazin

Már tízre emelkedett New Yorkban a légiósbetegség-járvány halálos áldozatainak száma. A légiós baktérium 5 rosszul fertőtlenített légkondicionáló toronyból terjedt el.

Ez a légiósbetegség eddigi legsúlyosabb megjelenése New Yorkban. A halálos áldozatok száma már tízre emelkedett, emellett közel száz fertőzöttről tudnak.

Rosszul fertőtlenített klímaberendezések…

Bill de Blasio New York-i polgármester csütörtökön bejelentette, hogy a város összes épülettulajdonosa bírság terhe mellett lesz köteles az elkövetkező két hétben ellenőriztetni és fertőtleníttetni a házak hűtőtornyait. Ilyen berendezések az újabb építésű, magasabb épületekben működnek.

A légiós betegség heveny légúti megbetegedés, amelyet a rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyozókban, klímaberendezésekben elszaporodó legionella baktériumtörzs vált ki. 1976-ban, az Amerikai Légió veteránszervezet philadelphiai találkozóján mintegy 30 idős ember halálát okozta – ekkor fedezték fel, és erről az esetről kapta a nevét is. A kór emberről emberre nem terjed, csak a mikroorganizmusokat tartalmazó levegő belélegzésével. Az Egyesült Államokban évente 8-18 ezer ember kerül kórházba légiós betegség miatt.

Törvényjavaslat születőben

De Blasio a várakozások szerint a jövő héten törvénytervezetet terjeszt be a nyaranta jelentkező betegség ismétlődő kitöréseinek megakadályozására. Ez egyebek között rendelkezik majd a veszélyeztetett létesítmények rendszeres ellenőrzéséről, a fertőzöttséget bizonyító teszteredmények esetén való fellépésről, valamint az új előírásokat be nem tartó intézmények és személyek elleni szankciókról.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »