Lassíthatja az agy öregedését a nyelvtanulás

jún 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Lassíthatja az agy öregedését és a mentális képességek hanyatlását akár az idegen nyelv felnőtt kori elsajátítása is – derült ki egy új kutatásból.

Az olvasása, beszédének gördülékenysége és az intelligenciája is javult annak a 262 személynek, akiket 11 éves korukban, majd a hetvenes éveikben vizsgáltak meg – idézte a BBC hírportálja az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Jobb eredmény a 70 évesek IQ tesztjén

Egy korábbi kutatás eredményei már utaltak arra, hogy egy vagy több idegen nyelv tudása évekkel későbbre halaszthatja a mentális képességek hanyatlását. Az új tanulmány nagy kérdése az volt, vajon az új nyelv megtanulása javít-e a gondolkodási képességeken, vagy a magasabb intelligencia hányadossal rendelkező emberek nagyobb eséllyel tanulnak-e meg idegen nyelveket.

A kutatásban részt vevő 262 Edinburgh-i születésű ember intelligencia-tesztjének adatait vizsgálta meg az Edinburgh-i Egyetem agyi öregedéssel és kognitív betegségekkel foglalkozó központjának kutatója, Thomas Bak. A teszteket a résztvevők 11 éves korában végezték, majd ugyanezeket a személyeket megvizsgálták 70 éves korukban. Az angolon kívül mindannyian beszéltek még egy vagy több nyelvet.

A hatások egyaránt mérhetőek voltak azoknál, akik gyermekkorukban, illetve azoknál is, akik később sajátították el a második nyelvet, nyilatkozta a kutatás vezetője, Thomas Bak, aki szerint a figyelemben, az összpontosításban és a beszéd gördülékenységében jelentkezett javulást nem lehet az eredeti intelligenciával magyarázni.

A nyelvtanulás leginkább az általános intelligenciára és az olvasásra volt pozitív hatással.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »