Új technológiai fejlesztés segíti a mesterséges megtermékenyítést

jún 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Mágneses erőtérrel mozgatható úszó „mikrorobotokat” terveztek holland fejlesztők, melyek segíthetik a mesterséges megtermékenyítést.

A MagnetoSpermnek nevezett mikrorobotok gyógyszerek célba juttatását, a lombikban történő megtermékenyítését, vagy az elzáródott erek megtisztítását is segíthetik – tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál az Applied Physics Letters szaklapban közölt tanulmányról.

Mágnessel irányíthatók a célba

A spermiumokhoz hasonló úszó mikrorobotok a hímivarsejtek alakját és mozgását utánozzák. „A természet hatékony eszközöket tervezett a mikroszkopikus léptékű mozgásra” – magyarázta Sarthak Misra, a holland Twentei Egyetem mérnöke közleményében. Ha egy hűtőmágnesnél kisebb erejű mágneses mezőnek tették ki őket, a robotok feje forogni kezdett, farkuk előre-hátra mozgott, hogy előre hajtsa a szerkezeteket. A kutatók úgy kormányozták őket, hogy a cél felé irányították a mágnest.

A mágneses úszó mikrorobotok a kutatók szerint egy sor biomechanikai célra lehetnek alkalmasak: többek közt gyógyszereket lehet velük beadni és segítségükkel megtisztíthatják az elzáródott ereket.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »