HIRDETÉS

A napenergia akár 18 évig is tárolható

máj 17 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Svéd kutatók megoldást találtak a napenergia tárolására, amely időjárástól függetlenül, akár évek múlva is árammá alakítható.

A gothenbergi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan energiarendszert, amely lehetővé teszi a napenergia akár 18 évig történő tárolását, amely évek múlva is bárhol árammá alakítható, írja a Euronews.

A napenergia egy megújuló erőforrás, de többnyire csak akkor működik, ha süt a nap. Ugyan léteznek már „éjszakai-napelemek”, melyek felhős időben is képesek elnyelni a napot, a napenergia hosszú távú tárolását azonban ez idáig nem sikerült megoldani.

Időjárás-független napenergia

Az új molekuláris napenergia-tároló rendszer (Molecular Solar Thermal Energy Storage System) egy tudományos áttörés. A svéd kutatócsoportnak sikerült megvalósítania, hogy az elraktározott napenergia elektromos árammá alakuljon egy úgy nevezett termoelektromos generátorhoz csatlakoztatva.

“Ez egy radikálisan új módja annak, hogy elektromos áramot termeljünk napenergiából. Az új technológia lehetővé teszi, hogy az eltárolt napenergiából bármikor áramot termeljük, függetlenül az időjárástól, a napszaktól, az évszaktól, vagy a földrajzi elhelyezkedéstől” – mondta Kasper Moth-Poulsen, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének professzora.

Folyékony formában tárolják a napfényt

A kutatócsoport kifejlesztett egy speciális molekulát, amely szénből, hidrogénből és nitrogénből áll. Ez a molekula napfény hatására megváltoztatja a szerkezetét, és egy egy „energiagazdag izomerré” változik, egyfajta energiabomba lesz.

Ez a napenergiával feltöltődött molekula folyékony formában tárolható későbbi használatra, akár 18 évre is. Szükség esetén bárhol és bármikor, például, éjszaka, vagy télen elektromos áram generálható belőle.

A kémcsőben a folyékony napfény (Kép: Chalmers Műszaki Egyetem – Daniel Spacek)

Energiatermelő chip-generátor

Az elraktározott napfényt egy ultravékony chip-generátor segítségével alakítják elektromos árammá. A chip eközben az energiával feltöltött molekulát visszaállítja az eredeti állapotára, így a zárt körű rendszer újra felhasználható lesz napenergia befogására és tárolására. Ezzel a molekuláris technológiával jelenleg akár 18 évig lehet tárolni a napenergiát.

“A chip generátor – amely árammá alakítja a speciális molekula formában tárolt napenergiát – kisebb elektronikus eszközökbe integrálható. Többek között okostelefonok, okosórák, fejhallgatók működtethetők vele” – mondta Zhihang Wang, a Chalmers Műszaki Egyetem kutatója.

Az új technológia leválthatja az akkumulátort és a napelemet

“Egyelőre csak kisebb mennyiségű energiát termeltünk a chip-generátorral, de az eredmények mutatják, hogy a koncepció működik. Ez a technológia potenciálisan helyettesítheti a későbbiekben az akkumulátorokat és napelemeket” – mondta Moth-Poulsen.

A projektben résztvevő különböző kutatócsoportokkal jelenleg azon dolgozunk, hogy növelni tudjuk a kitermelhető villamos energia vagy hő mennyiségét. A rendszer egyszerű anyagokon alapul, de még ki kell alakítani, hogy a gyártás költséghatékony legyen, mielőtt szélesebb körben piacra kerülne az energiatermelő chip– tette hozzá.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »