Marokkó titka – A misztikus kék város

okt 8 • Földgömb • Impress Magazin

Marokkó északkeleti részén a Rif-hegység szívében van egy különös hangulatú kisváros Chefchaouen, ahol kék színű utcák és házak fogadnak.

A „kék várost” Chefchaouent 1471-ben alapították, mint erődvárost, hogy megállítsák a portugálok betörését Észak-Marokkóban. Az erőd még ma is megtekinthető.

Árkádos szűk utcák

Chefchaouen, vagy ahogy a marokkóiak nevezik, Chaouen népszerű idegenforgalmi célpont a turisták körében. A város legfontosabb vonzereje a kékre festett házakban rejlik, melyek egyedülálló hangulatot adnak a mór jellegű településnek.

11

Jellegzetes díszes kapuk

A szűk utcácskák között sétálva látható, hogy szinte minden, a bejárati ajtók, ablakok, a házfalak, és néhol még a járda is kék színű. A jellegzetes mór stílusú házak mozaikokkal díszített lépcsői és a kapuk is kék csempékkel vannak kirakva, néhány házban pedig még a berendezés is ugyanezt a stílust követi, a bútorok és a lakberendezési tárgyak zöme is kék.

11312

A helyiek azt mondják, hogy a kék szín hűsítő hatású a nagy melegben, és állítólag még a szúnyogokat is távol tartja.

22

A Chefchauen név a város mögött lévő hegy tetejének a formájára utal, mely úgy néz ki, mint két kecskeszarv. A „Chef Chauen” kifejezés a berber szarv szóból ered.

33

Zegzugos utcák

A város népszerű bevásárló hely is, hiszen az őshonos kézművesek árulják egyedi portékáikat a piacon és az utcákon, melyeket máshol nem lehet beszerezni Marokkóban. Árusok sora kínálja portékáit, a fűszereket, kecskesajtot, kézzel szőtt szőnyegeket, ékszereket és díszes kerámiákat.

44

Marokkó kék városa a turisták által is felkapott, a kék városban már több mint 200 szálloda működik, melyek a nyaranta a több tízezer idelátogató turistát fogadják.

15111

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »