Különleges bazsarózsa virágzik a Mecsekben – 95 %-a már csak hazánkban él

máj 10 • LifeStyle • Impress Magazin

A bánáti bazsarózsa egy fokozottan védett növény. A Kárpát-medencében őshonos gyönyörű rózsával szinte már csak hazánkban találkozhatunk.

A csodaszép, magenta színű bánáti bazsarózsa (Paeonia banatica) igazi növényritkaság, a Kelet-Mecsek déli lejtőinek fokozottan védett növénye.

Legfontosabb élőhelyét a Baranya megyei Zengő gerincén találhatjuk meg, ezért gyakran emlegetik mecseki bazsarózsaként.

A ritka rózsafaj 95%-a hazánkban található

A bánáti bazsarózsa pannon flóraelem és endemikus növényfajnak számít a Kárpát-medencében.

Legkorábbról ismert és dokumentált előfordulásai: Romániában a Bihar-hegység, illetve a Temes és az Alduna vidéke, Szerbiában a Delibláti-homokvidék, Horvátországban a Tarcal-hegység, Magyarországon pedig a Kelet-Mecsek.

A becslések szerint a különleges bazsarózsa világállományának 95 %-a hazánkban található, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park weboldalán.

Tavaszi bazsarózsanéző túrák

Régebben ezt a rózsát gyógyászati célra is gyűjtötték, mert gyökerei és magvai alkaloidot tartalmaznak, amit epilepszia ellen görcsoldóként használtak. Mivel védett faj, gyűjtésére ma már nincs lehetőség.

Virágnézésre azonban minden évben adódik alkalom. Tavaszi virágzásakor a kelet-mecseki Hosszúhetényből bazsarózsanéző túrákat szoktak szervezni a 100 hektár kiterjedésű Nagy-mező – Arany-hegy Természetvédelmi Területre.

Háromévente felmérik az állományt

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretében három évente elvégzik a hazánkban csak a Kelet-Mecsekben előforduló bánáti bazsarózsa állományfelmérését, melyre ebben az évben is sor került.

Ennek eredményeképpen a bazsarózsa teljes állománya jelenleg 45 ezer tőre tehető.

A fokozottan védett virág természetvédelmi értéke 250 000 Ft

Magyarországon 1982 óta fokozottan védett a bánáti bazsarózsa, melynek természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 Ft.

Védelmét ritkasága, a magyarországi flórában játszott fejlődéstörténeti szerepe (jégkorszak előtti reliktum) és növényföldrajzi jelentősége (pannóniai endemizmus), végül veszélyeztetettsége indokolja.

Letaposták a védett tőzikéket a turisták – a Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívást adott ki

Fazakas Virág (Fotók: Seres Milán)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »