Londonban 11 kilométeres „méhkorlátot” építenek vadvirágokból – így segítik a méhek túlélését

máj 13 • ÖKO-világ • Impress Magazin

London 22 parkjában alakítanak ki a méhek számára vadvirágos zöldfolyosókat – összesen 11 kilométer hosszan -, hogy segítsék a méhek túlélését.

A méhek ma már világszerte veszélyeztetett fajnak számítanak, többek között az éghajlatváltozás, a természetes élőhelyek csökkenése valamint a rovarirtószerek használata miatt.

2006 óta az Egyesült Államok méhállománya 40%-os, míg az Egyesült Királyságé 2010 óta 45%-os veszteséget szenvedett.

A tömeges pusztulásuk végzetes ökológiai katasztrófához vezethet…

A méhek egészsége azért is rendkívül fontos, hiszen ők végzik a termények és növények beporzásának több mint 80 százalékát. Beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhet el, és milliók élete kerülhet veszélybe.

Törekvések a méhpopulációk megóvására

A méhpopulációk megóvására irányuló törekvéseket közé tartoznak – a rovarirtószerek betiltásán túl – például a vadvirágos „zöld folyosók” kialakítása, melyek biztonságos élőhelyet és élelmet biztosítanak a méhek számára.

London északi részén, 22 parkban alakítanak ki vadvirágokból zöldfolyosókat – összesen 11 kilométer hosszan – így segítve a méhek túlélését. Többek között a Barham, a Gladstone és a Tiverton Parkokban találkozhatunk majd ezekkel a virágfolyosókkal, melyek kialakítását idén tavasszal már el is kezdték.

London 22 parkjában láthatók a vadvirágos zöldfolyosók

Úgy nevezett zöldfolyosókat általában autóutak mentén szoktak kialakítani, hogy az urbanizációs tevékenység által széttöredezett élőhelyek között biztosítsa az állatok számára az átjárást.

A londoni Borough kerületben már koratavasszal elkezdték szántani a parkokat, és a virágmagokat is elültették már. A színes vadvirágos zöldfolyosók nyárra már virágba is borulnak.

„A vadvirágos sávok kialakításánál figyelembe vettük a méhek, illetve egyéb beporzó rovarok kedvelt virágfajait” – nyilatkozta a projekt vezetője, Kelly Eaton, a BBC-nek.

„Meg kell tennünk mindent, amit lehet”

A méhek védelmét szolgáló városi zöldfolyosók kialakításának ötlete egy közelmúltban készült tanulmány hatására jött létre. A kutatás részletes statisztikái rámutattak arra, hogy milyen nagy mértékben csökkent a méhpopuláció az elmúlt évek során az Egyesült Királyság területén.

„Mivel az emberiség élelme a beporzóktól függ, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy segítsük a túlélésüket” – nyilatkozta Krupa Sheth.

Fazakas Virág

Létezik egy méhfaj, akik virágokban szeretnek aludni – még össze is bújnak

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »