Korallzátonnyá változnak az ökoszobrok a tenger mélyén – Mexikó partjainál

márc 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világ legnagyobb víz alatti szoborkiállítása a Karib-tenger mélyén található, Cancúnban, amely idővel korallzátonnyá alakul, hogy új élőhelyet biztosítson a koralloknak.

A víz alatti múzeum (Museo Subartico de Arte) Mexikó egyik kiemelt turistalátványossága. A gigantikus szoborparkban Jason de Caires Taylor 500 életnagyságú alkotása látható a Yucatán-félsziget partjainál, Cancún és az Isla Mujeres sziget között.

500 életnagyságú szobor a tenger mélyén

A víz alatti szoborpark két galériára van osztva: az egyik galéria 8 méter mélységben található, amit csak profi búvárruhában lehet megközelíteni. A másik pedig 4 méter mélyen van, melynek megtekintéséhez elég egy sznorkel szettet (búvárszemüveg és maszk) bérelni.

A turisták hatalmas nyomást gyakorolnak a tengeri élővilágra

A Cancún Marine Park a világ egyik leglátogatottabb partszakasza. Évente több mint 750 000 turista érkezik ide, hogy megcsodálja a Karib-tenger élővilágát, ami hatalmas nyomást gyakorol a természet erőforrásira.

A víz alatti szoborpark egy olyan ökoturisztikai látványosság, melynek célja, hogy megossza az idelátogató tömeget a szobrok és a természetes zátonyok között, ami jelentős nyugalmat biztosít a túlterhelt tengeri élővilág számára.

A szobrok korallzátonnyá alakulnak – megmentve az élővilágot

Taylor a víz alatti múzeum létrehozásán túl a helyieket is mozgósította a tenger védelmében. A szomszédos kis halászfalukból 90 ember gyűlt össze, kis közösséget alkotva azért, hogy a tengeri élővilág védelméért küzdjön.

A víz alatti múzeum egy környezetvédelmi project, melynek ökoszobrai pH-semleges anyagból készültek, így nem sértik az érzékeny ökoszisztémát, ugyanakkor stabil és állandó platformot biztosítsanak a korallnövekedéshez. A szobrok a természetes korallzátonyokhoz közel vannak, ez megkönnyíti a korallok betelepülését.

…ott, ahol már kopárrá változott a tengerfenék

A víz alatti múzeum egy 420 négyzetméteres területet foglal el, egy olyan partszakaszon, ahol már kopárrá változott a tengerfenék. A szobrok ma már egy összetett zátonystruktúrát képeznek, így a színes korallok újra be tudják népesíteni a kihalt partszakaszt, megújulást biztosítva a tengeri élet számára.

Az ökoszobrokból átalakult mesterséges korallzátony ma már több mint 2000 korallnak ad otthont.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »