HIRDETÉS

Kör alakú kertváros épült Dániában – a szürreális hely a gabonakörökre hasonlít

okt 18 • Földgömb • Impress Magazin

Kör alakú lakóparkot hoztak létre Dánia fővárosa mellett. A szürreális lakópark fentről nézve gabonakörökre, mandalára vagy labirintusra hasonlít.

Koppenhága külvárosi területén épült egy szokatlan, kör alakú lakópark, a Brøndby Garden City, ahol tortaszelet alakúak a kertek, írja a dailymail.

A szürreális kertváros a magasból úgy fest, mintha gabonakörök, mandalák vagy labirintusok lennének. A drón felvételeket egy utazós fotós, Henry Do készítette, aki szerint ez a hely első látásra olyan, mintha egy idegen civilizáció kreálta volna.

Kör alakú lakópark épült Dániában

A tervezés célja a társadalmi interakció ösztönzése volt

A szürreális hely a fővároshoz külvárosi részén található, így általában azok a városlakók járnak ide, akik egy kis zöldre vágynak.

A koncepció Erik Mygind tájépítész tervei alapján valósult meg, aki még 1964-ben indítványozta a „körkörös falu” megépítését a társadalmi interakció ösztönzése érdekében. „A városokban az emberek egyre jobban elidegenedve élnek egymás mellett. Ez az elrendezés jobban ösztönzi az embereket arra, hogy kapcsolódjanak egymáshoz.”

Kör alakú lakópark épült Dániában

Minden kör 16 ék alakú telekre van felosztva

A 400 nm-es telkeken elsősorban bérelni lehet a házakat. Az emberek nem itt élnek, csak a tavaszi és nyári hónapokban, illetve hétvégente jönnek ide kertészkedni és feltöltődni.

A kör alakú lakóegységek mindegyike 16 ék alakú telekre van felosztva. A kör közepéhez egyetlen bekötút vezet. Itt lehet parkolni, és innen nyílik az összes telekhez a bejárat.

Kör alakú lakópark épült Dániában
Kör alakú lakópark épült Dániában

A régi dán falvak hagyományos mintázatait idézi

 „A fővárosban egyre kevesebb élhető hely jut az embereknek, ez a környezet egészen más. Mindenkinek van egy kis zöld területe, a kör alakú elrendezés pedig összehozza a szomszédokat. A kör közepe a lakóközösség központja, egyfajta közösségi tér. Ez a fajta elrendezés sokkal emberibb, élhetőbb környezetet biztosít az emberek számára” – mondta a tervező.

Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban éltek társadalmi életet.

A Brøndby Garden City házai mindennel fel vannak szerelve. A lakók azonban szabadon fejleszthetik bérleményeket, téliesíthetik, vagy akár napelemekkel is felszerelhetik azokat.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »