Készül az újabb utópisztikus mozi, az Emlékek őre

okt 18 • Kult & Art • Impress Magazin

Az emberek megteremtenek egy konfliktusok nélküli tökéletes társadalmat, ahol mindenki „boldog”. Valami lényeges azonban elvész…

A történet egy jövőbeli közösségben veszi kezdetét. A tökéletes utópiából azonban lassacskán kirajzolódnak azok az elemek, amelyek rámutatnak a tökéletes világ mögött megbúvó anti-utópikus jellemzőkre.

Hol van a valódi arcod?

Az Emlékek Őre egy tizenkét éves fiú életébe ad betekintést, aki egy olyan közösségben él, amelyben nincsen igazságtalanság, éhezés, erőszak, a családok életében is teljes a harmónia.

Mindez egy új társadalmi rendnek, az „egyenlét”-nek köszönhető.  Az emberek jólétben és békében élnek a Közösség tagjaiként, megteremtették a „boldog” társadalmat, valami azonban elveszett…Az emberek életéből gyökeresen eltűntek a mély érzelmek, a mindennapi küzdelem, a harc, a kudarcok, a tanulás, a fejlődés, az egyéniség, az élet lényege…

A fiatal fiút kiválasztják, hogy betöltse az Emlékek Őrének szerepét, az egyetlen olyan emberét, aki a Régi Világ emlékét őrzi a közösségben. Amint azonban a fiú befogadja az emlékeket, rádöbben, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A tanulás kezdetét veszi, de ezzel elindul egy visszafordíthatatlan folyamat is – az öntudat ébredése, aminek köszönhetően a dolgok magukra öltik valódi arcukat.

A filmben a bölcs szerepét Jeff Bridges játssza, Meryl Streep pedig a különös társadalom autokrata vezetőjét alakítja. Az utópisztikus alkotás jövőre látható a mozikban.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »