Megfázásra vírusölő hagymatea és hagymaszirup
A baktérium- és vírusölő hagymatea nátha és influenza ellen kitűnő gyógyszer, a mézes hagymaszirup pedig a torokfájás és a köhögés ellenszere.
A hagymát már az ókorban is alkalmazták meghűléses betegségek gyógyítására. A vöröshagyma baktérium- és vírusölő hatóanyagokat tartalmaz, mindemellett fertőtlenítő, antibakteriális hatású. Jellegzetes ízét is illatát a kéntartalmú illóolaja adja.
A hagymának magas C-vitamin tartalma és antioxidánsokban is gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, és védelmet nyújt a betegségek ellen a téli időszakban.
Mézes hagymaszirup
Torokfájás és köhögés ellen hatékony gyógyszer készíthető mézből és hagymából.
Vágjunk apróra vagy vékony szeletekre két fej vöröshagymát, és locsoljuk meg annyi mézzel, hogy ellepje. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át. Reggelre a hagyma és a méz egy különleges vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag „tinktúrát” ad, mely segít leküzdeni a fertőzéseket csillapítja a köhögést és enyhíti a torokfájást. Naponta többször is kanalazhatunk belőle.
Az illata is gyógyít
Nátha vagy influenza esetén már önmagában a hagymával való inhalálás is jótékony hatású, hiszen illóolajának kéntartalmú vegyületei tisztítják és fertőtlenítik a légutakat és a tüdőt. Vágjunk apróra egy közepes fej vöröshagymát, csukjuk be a szemünket és pár percig lélegezzük be a hagyma illatát.
Tea egész hagymából
Forralj fel fél liter vizet, majd tegyél bele 2 fej vöröshagymát. Főzd 15-20 percig, de ügyelj arra, hogy az időközben elfőtt vizet pótolni kell. Amint iható hőmérsékletűre hűlt a tea, ízesítsd köhögéscsillapító hárs-, vagy kakukkfűmézzel.
Tea hagymahéjból
Forralj fel fél liter vizet, majd tedd bele 3-4 vöröshagymának a külső, tiszta barna héját. Forrald még 1-2 percig, majd fedő alatt hagyd 20 percet állni. Amint kihűlt, ízesítsd hárs-, vagy kakukkfű mézzel.
A legjobb természetes orrtisztítók – orrcsepp helyett
Tihanyi Petra
Kapcsolódó cikkek
« Készül az újabb utópisztikus mozi, az Emlékek őre Which is the most beautiful flowery city in Hungary? »