Élettörténetek egy vázán

okt 16 • Kult & Art • Impress Magazin

A hagyományos gyöngyfűző technika felhasználásával a dél-afrikai nők megszőtték életük történetét.

A svéd Front dizájnstúdió pedig összegyűjtötte ezeket az élettörténeteket, és olyan üvegvázákat készítettek, melyeken az afrikai asszonyok kézzel szőtt sorai olvashatók. A projekt célja az emberi történetek, a kézművesség és a design összefonódása, ebből születtek meg az úgy nevezett „Sztori vázák”.

Gyöngy betűkkel írva….

A gyöngyfűzés fontos része a Zulu kézműves hagyománynak, amely nem csak művészi alkotás vagy kézművesség, hanem az érzelmek kifejezésének és a kommunikációnak egy különös módja is egyben. A gyöngyre fűzött személyes történetek fontos szerepet játszottak a nők mindennapi életében.

11ujszerk

A zulu asszonyok ritkán osztják meg történeteiket, soha nem hallhatjuk őket. A Front Design által kidolgozott „sztori vázák” design project azonban erre ad lehetőséget. A fémszálakra fűzött gyöngybetűkkel a mindennapjaikról, családjukról, álmaikról mesélnek.

Budapesten, a Design Hét Metszéspontok című kiállításán a Design Terminálban (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.) november 3-ig láthatók a sztori vázák. A belépés díjtalan.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »