Ismét ünnepelnek a 100 éves budapesti házak

ápr 18 • Kult & Art • Impress Magazin

Fényfestés, kerékpáros városnézés és templomkörutak is kísérik a százéves budapesti házak ünnepét, amelyhez szombaton és vasárnap számos program kapcsolódik városszerte.

Öt éve indult el a százéves fővárosi házakat bemutató Budapest100 programsorozat, így ebből az alkalomból ezúttal nemcsak az építésük, falavatásuk, vagy alapkőletételük centenáriumát idén ünneplő házakat „köszöntik”, hanem azokat is, amelyek 1911-1915 között készültek.

Mesélnek a házak…

Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő civil programhoz számos kísérőrendezvény és tematikus séta, kiállítás is kapcsolódik. Az idén 60 épületet lehet meglátogatni.

Fotó: MTI- Mohai Balázs

Fotó: MTI- Mohai Balázs

Vezetett túrákon ismerhetik meg a résztvevők például több kerületben is a centenáriumukat ünneplő lakóházakat, templomokat, gyárépületeket, amelyekről érdekes, kevéssé ismert történeteket mesélnek majd a vezetők. A kísérőrendezvények között élő társasjátékot szervez például a Hosszúlépés civil szervezet, amely a Budapest100 legérdekesebb házait mutatja be egy interaktív, városismereti fejtörő segítségével. Ennek részvevői az eldugott rejtvényeket megfejtve fedezhetik fel a főváros évszázados épületeit.

Lesz továbbá fényfestés a Horánszky 12. számú épületen, de számos előadás, beszélgetés, kiállítás, kerékpáros városnéző túra is kapcsolódik a rendezvényhez. A helyszínekről és a részletes programokról a Budapest100 honlapján lehet bővebben tájékozódni.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »