Világrekord kísérlet – napelemes repülőgéppel a világ körül

ápr 17 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Solar Impulse kizárólag napenergiával hajtott repülőgépe elindult világkörüli útjára. A repülőgép üzemanyag felhasználása nélkül teszi meg a teljes távot.

A napelemes Solar Impulse 2012-ben elindította az első interkontinentális járatát, majd 2013-ban bejárta az egész Egyesült Államokat, most pedig megkezdte legújabb világrekord kísérletét, a 2015-ös világkörüli utazást.

Július végén ér célba

A napelemes repülő Abu Dabiból indult világkörüli útjára, majd Ománban szállt le először, aztán Indiában és Mianmarban landol, ezt követően kétszer száll le Kínában, három alkalommal az USA-ban, végül az európai útja után újra visszatér az Arab Emírségekbe július végén. A rekordkísérlet célja bemutatni a környezetbarát technológiai lehetőségeit az emberiség számára.

11 

A „zéró-üzemanyag” repülőgép

Az első napenergiával hajtott együléses repülőgép március 30-án landolt Kínában a Mianmarban tett útját követően. Bertrand Piccard svájci pilótának bizonyos területeken extrém körülmények között kellett lavíroznia a napelemes repülőt, a Yunnan és Sichuan hegyvidékek felett repülve még oxigénmaszkot is kellett viselnie a magaslati nyomás miatt

22

A következő járat pilótája André Borschberg lesz, aki a zéró üzemanyaggal működő repülővel a következő 1190 kilométeres távot megteszi. A Solar Impulse „2” július végén ér célba, és remélhetően bebizonyítja, hogy a légiközlekedésben is itt az ideje környezetbarát technológiára váltani.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »