A világ első okosállama lehet Szingapúr

ápr 17 • LifeStyle • Impress Magazin

Szingapúr miniszterelnöke Lee Hsien Loong 10 éven belül szeretné létrehozni a világ első okosállamát a „Smart Nation” programot.

A „Smart Nation” kezdeményezést maga a miniszterelnök indította el tavaly novemberben, melynek lényege a modern technológiák széleskörű alkalmazása az élet minden területén, írja a Forbes.

Távellátás az egészségügyben – okosautók a szállításban

Az okosállam elképzelést a számos sürgős megoldást igénylő probléma hívta életre. A megoldandó problémák között első helyen áll a népesség elöregedése és a városok népsűrűségének gyors ütemű emelkedése.

A nyugdíjas lakosság a következő 15 éven belül várhatóan a háromszorosára nő, ezért olyan technológiai újításokat szeretnének bevezetni, mint például a betegek távellátása– nyilatkozta Steve Leonard.

A kutatások már jelenleg is folynak, a betegek távellátásánál például nagyjából 1000 önkéntest vontak be az eszközök tesztelésébe. A kísérletek alatt a jelentkezők alapvető egészségügyi paramétereit – vérnyomását, szívritmusát, vércukor-szintjét – mérték, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a pilóta nélküli okosautók próbaüzeme is, mely hatékonyabbá teheti a szállítást.

Intelligens kommunikációs hálózat a városokban

A „Smart Nation” városaiban egy videokamerákból kiépített hálózat segítségével azt is figyelik, hogy merre kell hosszas sorban állásra számítaniuk egy bolt vásárlóinak, és azt is megbecsülik, hogy mennyi a feltételezett várakozási idő.

Az okosállamban élőknek a parkolási gondjaik is megszűnnek majd, hiszen az intelligens rendszerek értesítést küldhetnek az autósoknak, ha valahol felszabadult egy parkolóhely. Az IoT@Home elnevezésű program biztosítaná az otthonokban és a város számos pontján kihelyezett, illetve a mindennapi életben alkalmazott okoseszközök között a kommunikációt, és az eszközök által továbbított adatok szabad áramlását.

Az ötletet természetesen sokan bírálják, a megvalósulásban sokan kételkednek, a negatív felhangok ellenére azonban Szingapúr miniszterelnöke bízik nagyszabású tervében. „A „Smart Nation” nem csupán egy vízió, az okosállam 10 éven belül megvalósítható, ahol az emberek teljes életet élhetnek, miközben mindennapjainak részét képezik a modern technológiák,” nyilatkozta Lee Hsien Loong.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »