Így ünneplik Japánban a „Felnőttek napját”

jan 14 • Kult & Art • Impress Magazin

A Nagykorúság ünnepe a 20 éveseké, ilyenkor minden a huszadik életévét betöltött fiatal kimonóban vonul végig a városon. A tradicionális ünnepet január második hétfőjén tartják. 

A Nagykorúság ünnepe régi hagyomány Japánban, melyet már i.e. 714 óta tartanak.

Ceremóniák és szertartások

A régi időkben a Nagykorúság ünnepe egy nagyon látványos tűzünnep volt, ahol 6 darab óriási oszlopokkal alátámasztott fáklyát kellett a templom körül hétszer körbecipelnie a férfiaknak. Azért tartották ezt az ünnepet, hogy a nagykorúvá váló (20. életévét betöltő) fiatalokban tudatosítsák a felnőttséggel járó felelősséget.

1szerk

Kimono és hakama

Manapság már inkább egyfajta fesztivállá vált az ünnep. A nők ilyenkor az ún. „furisode” nevű kimonót öltik magukra, melynek hosszú ujja van, és „zóri” szandálban vonulnak csoportosan a városban. Néha a férfiak is az alkalomnak megfelelő hagyományos ruhát viselnek (sötét kimono és hakama), de manapság már inkább a nyugatias stílusú ruhák, mint például öltöny, használata a jellemző.

2szerk

Fogadalmi táblák

Ezen a napon sokan tradicionális tisztító szertartásokon is részt vesznek a sinto templomokban. A templom bejáratánál a merítőből megmossák a kezüket és a szájukat, mielőtt belépnek a templomba, illetve kihelyezik a fogadalmi táblákat a saját kézzel írt kívánságaikkal.

3szerk

A nagykorúság ünnepét már ie. 714-től ünneplik, amikor a fiatal uralkodó új ruhát öltött, új frizurát kapott, ezzel is jelezve a felnőttkorba lépését. Magát a fesztivált először 1948-ban tartották meg, akkor még január 15-én. Azóta átkerült január második hétfőjére.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »