Hogyan hozható harmóniába test és lélek?

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Bizonyára ismerős az érzés, amikor úgy érezzük, hogy kibillentünk a testi-lelki egyensúlyunkból. Lehet, hogy túl sokat dolgozunk, keveset alszunk, rosszul táplálkozunk, vagy egyszerűen csak nem találjuk a helyünket a világban. Ilyenkor sokan vágynak arra, hogy megváltoztassák az életmódjukat, és újra harmóniába kerüljenek önmagukkal és a környezetükkel. De hogyan álljunk neki ennek a feladatnak?

Általános törvény, hogy ha egy rendszer elfárad, és belülről már nem tud energiát nyerni, akkor kívülről kell azt pótolnia. Az életmódváltással pedig pontosan ezt tudjuk elérni: mi magunk adhatunk „új löketet” a szervezetünknek. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy újra harmóniában legyen egymással a testünk és lelkünk.

Eddzünk rendszeresen!

A mozgás nemcsak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünknek is. Ne feledjük, hogy mozgás hatására endorfin termelődik a szervezetben, amit boldosághormonnak is neveznek – nem véletlenül. A rendszeres mozgás segít megelőzni vagy kezelni bizonyos betegségeket, mint például a cukorbetegség, szívbetegség vagy az ízületi gyulladás. Emellett javítja az alvás minőségét és emeli az energiaszintet.

Ha sportolunk, akkor érdemes a rendszeres edzést segíteni minőségi, funkcionális italokkal és ételekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel. Ilyen például a kreatin, amely fontos szerepet játszik az izomsejtek energiatermelésében azzal, hogy részt vesz az adenozin-trifoszfát molekula képződésében, amely az izomösszehúzódásokat segíti. A kreatinfogyasztás segíthet növelni az izomtömeget, az erőt, az állóképességet és a teljesítményt, de emellett az energiaszint általános javításával segíthet a testi-lelki harmónia elérésében is.

Táplálkozzunk megfelelően!

Sokan számolnak be megdöbbentő, pozitív változásokról, amelyet csupán a táplálkozás megváltoztatása következtében tapasztaltak.

A cukorfogyasztás elhagyása is ilyen: akik huzamosabb ideig nem ettek cukrot és semmilyen cukros ételt, nagyobb energiaszintről, kitisztult agyról, megszűnő farkaséhségről számoltak be.

Ha sportolunk vagy fogyókúrázunk, kérjük ki dietetikus és személyi edző tanácsát is, mert ilyenkor nagyon fontos, hogy fehérjében, rostban és egészséges zsírokban gazdag ételeket fogyasszunk, ezekkel pedig a kreatinfogyasztás pozitív hatását is növelhetjük.

Figyeljünk a pihentető alvásra!

Ha sokat mozgunk, valószínűleg az alvással sem lesz problémánk, de ha a kimerítő testedzés után sem kielégítő az alvásunk, akkor érdemes relaxációs technikákkal és természetes módszerekkel kísérletezni a jobb alvás érdekében. Az alváshiány csökkentheti a koncentrációnkat, a memóriánkat, a kreativitásunkat és a döntéshozatali képességünket, de nagy szerepet játszik a stressz, a szorongás, a depresszió és az ingerlékenység kialakulásában is. Kerüljük a koffeint, az alkoholt és lefekvés előtt már ne nézzük a monitort, telefonkijelzőt. Ha tartós alvászavarral küszködünk, keressünk fel alvásszakértőt.

Meditáljunk!

A meditáció egy olyan mentális gyakorlat, amely hozzájárul az elme megnyugtatásához, és ahhoz, hogy összpontosítani tudjunk a jelen pillanatra. Segít csökkenteni a stresszt, a szorongást, a negatív gondolatokat és az érzelmi hullámzást. Emellett javítja az önismeretünket, az önbizalmunkat, az empátiánkat és a kapcsolatainkat is. A meditáció hatással van az agyunkra is, ezáltal befolyásolja az egész testünk működését. Napi 10-20 perc meditáció már sokat segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »