Így legyen komposztbarát kerted!

ápr 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A komposztálást a természetes körforgást testesíti meg. Legyen a te kerted is komposztbarát! Ehhez mutatunk néhány tippet.

A komposztálás lényegében a szerves anyagok lebomlását jelenti oxigéndús környezetben, lebontó élőlények közreműködésével. Ez egy természetes folyamat, valójában ha nem teszünk semmit, ez akkor is végbe megy.

Miért fontos a komposztálás?

A komposztálás a természetes saját módja az újrahasznosításra. A komposztálás segít abban, hogy természetes úton zárjuk ezt a körfolyamatot, amit azzal indítunk el, hogy az ember a növényeket felhasználja. A szerves anyagok szabályozottan bomlanak le, új hasznos termék, humusz keletkezik belőlük. A makro- és mikroelemek mellett a talaj életében az irányító, koordináló szerepet a humusz tölti be. Ez tapasztja össze a talaj apró szemcséit morzsákká, serkentő anyagot nyújt a növények gyökereinek, tápanyagokat juttat a talajban tevékenykedő mikroorganizmusoknak. 

A titokzatos és minden hatásában még nem tisztázott humusz nélkül nem képesek a magasabb rendű növények táplálkozni, növekedni és szaporodni. Tehát a legjobb dolog, amit a háztartási és kerti hulladékkal tehetsz, a komposztálás. 

A lehulló falevelek több jót is tesznek

A kerti zöldhulladék (és konyhai zöldhulladék) helyben történő komposztálásával helyben tartjuk a szerves anyagot, és a keletkező tápanyagdús humuszt is fel tudjuk saját kertünkben használni. Ha az energiaminumumra akarunk törekedni, akkor igazából nem kell semmit tennünk: hagyjuk helyben a lehullott faleveleket! Ezzel egyszerre több jót is teszünk.

Először is az avar a téli időszakban takaróként védi a talajt, illetve a fák és bokrok gyökereit. Másodszor búvóhelyet jelent az élőlények számára az áttelelésre, ilyen pl. a téli álmot alvó sün, vagy az olyan hasznos rovarok, mint a katicabogár. Nem utolsó sorban pedig helyben megtörténik a komposztálás folyamata, tavasszal a talaj friss tápanyagokkal dúsul.

Ha nem is hagyjuk meg mindenhol a faleveleket, hiszen a utakról érdemes összeszedni a balesetek elkerülése végett, akkor is próbáljuk meg minél több helyen meghagyni, pl. bokrok alatt, a kert nem járt területein.

A falevelek mellett igyekezzünk minél több korhadt fát is megtartani a kertben, ugyanis ez jelent táplálékot és otthont a lebontó élőlények számára. Elsőre talán nem hangzik túl vonzó dolognak, hogy minél több rovart akarjunk a kertünkbe vonzani, de nagyon fontos szerepet töltenek be a kertben. Amellett, hogy táplálékot jelentenek más, a köztudatban kedveltebbnek számító állatok számára (madarak, sünök, mókusok), a komposztálás sem képzelhető el nélkülük. Az egészséges talajéletet pedig a kertben lakó növények fogják meghálálni. A rovarhotelek is ezt a funkciót igyekeznek betölteni, ha úgy gondoljuk, szebb látványt nyújtanak, mint a meghagyott farönkök.

Kerti és konyhai zöldhulladék fontos tápanyag a földnek

Ha a konyhai szerves hulladékot is szeretnénk komposztálni (márpedig 2024. január elsejétől ezek külön gyűjtése kötelező lesz), akkor érdemes beszerezni vagy magunk készíteni egy komposztáló eszközt.

Ebben tudjuk év közben gyűjteni a kerti és konyhai zöldhulladékot, amit időnként érdemes átforgatni. Ha elég nagy arányban látunk földszerű anyagot a komposztkeretben, akkor át lehet rostálni a komposztkupacot, és egy kis pihentetés után fel is használható a kész humusz a kertben, vagy akár a benti növényeid földjét is dúsíthatod vele.

Annak, hogy milyen eszközöket érdemes beszerezni vagy hogy mit hogyan lehet komposztálni, a Humusz Szövetség komposztalj.hu oldalán tudsz utánanézni.

Forrás: Humusz Szövetség

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »