Hazánkban elsőként Szeged átáll geotermikus energiára – már 4 városrészben termálvízzel fűtenek gáz helyett

aug 24 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A szegedi geotermikus fűtési rendszer 28 ezer lakásnak és 500 intézménynek tudja biztosítani megújuló energiával a meleget.

A szegedi távhőszolgáltató (SZÉTÁV) 2019-ben nyert uniós pályázaton közel 20 milliárd forintot, hogy 9 geotermikus termálkört építsen, amellyel közintézmények és távfűtött lakások meleg vizét és fűtését biztosítja megújuló energiával.

A geotermikus fűtési rendszer 28 ezer lakásnak és 500 intézménynek tudja biztosítanigáz helyett megújuló energiával a meleget.

Négy városrészben már geotermikus energiával fűtenek

A 9 részből álló rendszer első négy eleme már elkészült, melynek próbaüzeme a 2021-es fűtési szezonban kezdte el működését.

Idén év elején pedig további öt városrészben folytatódott a geotermikus átállás kiépítése. A fejlesztés hatására az érintett fűtési körök esetében kb. 70%-os, a teljes szegedi távfűtés tekintetében pedig 50%-os lesz a geotermikus energia részaránya, írja a közlemény.

A fűtés mellett, az időjárási viszonyok függvényében, a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is.

Jelentősen csökken Szeged CO2 kibocsájtása

A projekt eredményeként a város évente közel 15 millió m3 elégetett földgázt tud kiváltani megújuló energiaforrással. Ennek köszönhetően 25 ezer tonna szén-dioxiddal csökkena SZETÁV éves károsanyag kibocsátása, jelentősen csökkentve a város levegőjének üvegház hatású gázterhelését.

Európa 2. legnagyobb geotermikus távhőrendszere

Ez a fejlesztés Közép-Európa jelenleg legnagyobb geotermikus távhő projektje, amely Reykjavík után a kontinens második legnagyobb geotermikus távhőrendszere is egyben.

A Szeged körüli medence nagyon gazdag termálvizekben. Kétezer méteres mélységből 92-93 fokos forró vizet hoznak felszínre, majd a termálvíz hőjével felmelegítik a távfűtés csőrendszerében keringő vizet.

A termálvíz maga nem kerül be a rendszerbe, csupán a hőjét hasznosítják vízmelegítésre, majd visszasajtoló kutak segítségével visszajuttatják a mélységi víztároló rétegekbe.

Követendő példa a többi város számára

A szegedi távfűtési rendszer geotermikus átalakítása követendő példa többi geotermikus energiakinccsel rendelkező város számára is, amelyek szeretnék függetlenedni az import gáztól, és helyi erőforrásokra támaszkodva átállni megújuló energiára.

(Forrás: MTI, SZÉTÁV)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »