Hatékony kullancsriasztó a borsmenta, geránium, levendula és az almaecet

jún 9 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy kullancs csípése nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is, mert számos betegséget hordozhat, melyet a csípés során átadhat nekünk.

Kullancs ellen a legjobb védelem a zárt öltözet, sportcipő és magas szárú zokni. A nyári kirándulások és táborozások idején azonban ez nem mindig megoldható. Ilyenkor javasolt különböző természetes kullancsriasztó szerek használata.

A kullancs kedvenc lelőhelyei

A kullancsok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti. Kedvenc rejtekhelyük az erdőkben van ott, ahol a füves tisztások és a fás növényzet találkozik, a mélyen fekvő árnyékos területek, ahová a napfény nehezen hatol be a vegetáció aljára. Éppen ezért akár kőfalak, kőrakások, farakások alatt is megbújhatnak.

Természetes kullancsriasztók

Különféle illóolajok felhasználásával vegyszermentes és hatékony kullancsriasztó szert készíthetsz. A leghatékonyabb kullancsűzők  a citrom, a levendula, borsmenta, a geránium és az almaecet.

1. Citrom

Vágj fel egy citromot szeletekre és önts rá 2 dl forró vizet. Hagyd állni, amíg kihűl, majd tölts bele egy pumpás flakonba. A kullancsűző szert citrom-illóolajból is készítheted: csepegtess 10-15 csepp illóolajat 30 ml bázisolajhoz (olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj), majd töltsd a flakonba. A kellemes illatú szer bőrre és ruhára is permetezhető.

2. Almaecet 

Az almaecet illata taszítja a kullancsokat, ezért hatékony kullancsűző szer készíthető belőle.

Önts egy pumpás flakonba 2 dl vizet és 1 dl almaecetet. Ha zavar az illata, akkor adj hozzá pár csepp citromot, vagy citrom-illóolajat, majd permetezd be vele a ruhádat, bőrödet.

3. Borsmenta 

A borsmenta szintén hatékony védelmet nyújt a kullancsok támadása ellen.

Borsmenta-illóolajból tegyél 10 cseppet 30 ml bázisolajba (olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj), vagy főzz egy erős borsmentateát. A teát hagyd egy órán át ázni, majd töltsd a flakonba.

4. Levendula

A levendulás spray nem csak a kullancsokat, hanem a szúnyogokat is távol tartja.

Levendula illóolajból is hasonlóan készíthetsz kullancsriasztó szert. Tegyél 10 cseppet 30 ml bázisolajba (olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj), majd töltsd a flakonba. A levendulás szer a szúnyogokat is távol tartja.

5. Geránium (rózsamuskátli)

A geránium (rózsamuskátli) illóolaj szintén elriasztja a kullancsokat, sokan ezt a megoldást alkalmazzák a kutyák védelmére is.

Elkészítése: 30 ml bázisolajba tegyél 10-15 cseppet, majd kend be az oldattal a hajlatokat – elsősorban a nyak és a térdhajlatokat -, valamint a bokát.

Vizes spray is készíthető belőle az előzőekhez hasonlóan víz, alkohol és illóolaj hozzáadásával.

Tippek:

1. A természetes kullancsriasztó szert használatát ismételd 2 óránként.

2. Piknik előtt fújd be a pokrócot és az aljnövényzetet is.

3. Kirándulásnál gyakran permetezd be a cipődet és a lábszárakat.

4. Bármelyik illóolajat önmagában is lehet alkalmazni. Kirándulás előtt tegyünk néhány cseppet a bokára, térdhajlatba, és a fülünk mögé.

24 órán belül távolítsd el!

Még a legnagyobb óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy egy kullancs megtalál minket.

Éppen ezért fontos a nap végén az ellenőrzés, és a kullancs késedelem nélküli eltávolítása. A kullancs által hordozott kórokozók átvitele ugyanis a beszúrást követő néhány óra múlva történik. Ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót.

Hatékony szúnyogriasztók – házilag

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »