Folytatódik a Műegyetemi büfék „zöldülése”

dec 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az egyetemi büféket és menzákat üzemeltető Műegyetemi Hallgatói Kft. évek óta aktívan tesz a fenntarthatóságért. Legújabb újításuk az ECO-Score tájékoztatás.

A fenntarthatósági szempontok 2020 óta kiemelten vannak jelen a Műegyetemi Hallgatói Kft. tevékenységében.

ReCup poharak

Az egyszer használatos műanyag poharak közül három éve elsőként a 0,5 literes söröspoharak kerültek kiváltásra visszaváltható (ReCup) poharakkal. Az egyetem úttörőként vezette be ezeket a poharakat, a gyártó cég a MŰHASZ által üzemeltetett klubokban és a rendezvényeken szerezte meg az első tapasztalatokat a visszagyűjtés- visszaváltás, valamint ennek digitalizációja terén.

A következő lépés az volt, hogy 2023 május 1-én elsőként a K épület büféjében indult el – az év második felében, már minden büfében megtalálható volt – a kávés papírpoharak, illetve a teás műanyag poharak kiváltása, szintén visszaváltható Cupler eszközökkel. A Kármán Konyhán kiváltásra kerültek az elviteles műanyag dobozok is. A 2022/2023-as tanévben a visszaváltható dobozokból 7.700db került felhasználásra ezzel minegy évi 40 000 db műanyag ételdoboz került kiváltásra. A kávéspohár felhasználása a K büfében, az említett tanévben megközelítette a 13.000db-ot, a teáspohár felhasználása pedig 4.500db-ot tett ki.

A következő lépés a MŰHASZ által biztosított rendezvényeken visszaváltható poharakkal kiváltásra kerültek a műanyag röviditalos poharak. Ezekből a poharakból korábban éves szinten 163.200 db volt a megvásárolt mennyiség.

Az elmúlt három évben az egyszer használatos műanyag eszközöket szinte teljes mértékben sikerült kivonni a forgalomból, több tonna műanyagtól szabadítva meg ezzel környezetünket.

A fenntartható BME program

Az ökológiai lábnyom csökkentés további lehetőségiről Móri Sándorral a Műegyetemi Hallgatói Kft. beszerzési vezetőjével beszélgettünk.

Az impozáns adatokból úgy tűnik az egyszer használatos műanyag eszközöket sikerült kiszorítani az egyetemi büfékből és rendezvényekről. Mit tehetnek még önök az ökológiai lábnyom csökkentéséért?

Az elmúlt években mindent megtettünk a „Fenntartható BME program” sikeréért a műanyag hulladék visszaszorítása terén. Az eldobható evőeszközöket igyekszünk formatervezett, BME logóval ellátott bambusz-tehát természetes anyagú- nyéllel rendelkező evőeszközökre cserélni. Több közös projektünk volt ezen a téren Keglevich György professzorral, Tábi Tamás docens úrral. Bár az ételes dobozokat, a kávés poharakat visszaválthatóvá tettük, a vásárlónak pedig csak akkor kell fizetnie értük, ha egy meghatározott időn belül- ez általában 3-7 nap- nem hozza vissza, látunk még lehetőséget a műanyag eszközökkel kapcsolatban.

Tábi Tamással és a visszaváltható műanyag eszközöket gyártó céggel közösen olyan lebomló műanyag eszközök előállításán dolgozunk, amelyek amellett, hogy jól használhatóak komposztálhatóak is lesznek, így a visszaváltható eszközöknél, poharaknál is sokkal kevésbé fogják megterhelni környezetünket.

Az ECO-Score tájékoztatás szeptemberi bevezetésével, ami Czigány Tibor rektor úr kérése volt, a „Fenntartható BME program” egy másik célkitűzéséhez, a szemléletformáláshoz is igyekszünk hozzájárulni. Minden büfénkben és menzánkon alkalmazzuk a termékek nemzetközi szabványok alapján meghatározott ökológiai lábnyomát jelző színkódokat.

A kódok egyszerre formálják az egészséges életmódra és a környezet védelmére a fogyasztók gondolkodását. Az újra megnyitott Stoczek menzán a palackos ásványvizek „konkurenciájaként” ingyenesen kiváló minőségű, szűrt ivóvizet (FloeWater) biztosító automatát helyzetünk üzembe.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »