Felfedezték a só energiatároló képességét – a nevadai sivatagban már alkalmazzák

febr 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A nevadai sivatagban lévő 1 millió négyzetméteres energiafarmon egy 200 méteres sógenerátor termeli az elektromos áramot napelemek helyett.

A nevadai Crescent Dunes elnevezésű napenergia erőmű területén több mint 10 ezer tükrözödő üvegtábla irányítja a napsugarakat a 200 méteres áramtermelő sótorny felé, írja a Guardian.

10 ezer tükröződő üvegtábla

Az egyenként 115 négyzetméteres tükrös felületű üvegtáblák kör alakban helyezkednek el az áramtermelő sótorony körül, és folyamatosan a torony felé irányítják a napsugarakat. Az üvegtáblákon lévő különböző szögben elhelyezett tükrök végig követik a nap mozgását, így maximális forróságot koncentrálnak és irányítanak a sógenerátor felé.

Az 1 millió négyzetméteres energiafarmon tehát nem hagyományos napelemes panelek termelik az áramot, hanem 10 ezer tükröződő üvegtábla irányítja a sótorony felé a forró napsugarakat, melynek hatására több mint 500 fokra hevül a generátorban keringő só. A napenergia koncentrálása szolgáltatja a szükséges hőenergiát az áramtermeléshez, amit a gőzturbinák alakítanak át elektromos árammá.

01

Áramtermelés sóval…

A napenergia tárolására már régóta keresik a mérnökök a megoldást, de mind közül a leghatékonyabb a felhevített, olvadt só. A nevadai naperőmű sótartályában 25 ezer tonna só található, amely 288 °C hőmérsékletre hevítve egy tiszta, vízszerű folyadékká változik. Az felhevített, olvadt só vékony falú csövekben kering, majd a torony tetején a koncentrált napenergia hatására 560 °C-ra hevül, a hevítés után pedig a forró só lefolyik a tárolótartályokba, ahol a hőenergiát hagyományos gőzturbinákkal elektromos árammá alakítják.

A forró, folyékony só 10 órán át képes megtartani a hőt, ezáltal a gőzturbinák folyamatosan, megszakítás nélkül tudják termelni az elektromos áramot.

03

A technológia hátránya azonban, hogy egy sógenerátor csakis teljesen kietlen, kihalt területen építhető meg, ahol semmilyen (akár véletlenül odatévedt) élőlény életét sem veszélyeztetik az üvegtáblákról visszatükröződő tűzforró napsugarak.

A 2015 októberében üzembe állított sógenerátor 75,000 otthont tud ellátni elektromos árammal napi 24 órán át, folyamatosan.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »