Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja

febr 11 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A norvégok olyan házakat fejlesztenek, melyek semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki, megtermelik saját energiaszükségletüket, sőt, még annál is többet!

A norvég ZEB (Zero Emission Buildings) egy ökológiai építészeti kutatóközpont, melynek célja olyan ökoházak tervezése, melyek semmilyen káros hatással nincsenek a környezetre. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az első prototípus el is készült.

11

A plusz ház több energiát termel, mint amennyit felhasznál

A környezetbarát „ZEB pilot house” semmiféle káros anyagot, és üvegházhatású gázokat sem kibocsát ki, az energiafelhasználása nulla, és még plusz energiát is termel. A megdöntött tetőn lévő napenergiát hasznosító napelemes paneleket kiegészítik az energiatermelő geotermikus kutak.

22

A Lavrik városában megépült kísérleti ház annyi energiát termel, hogy teljes mértékben fedezi a ház energiaszükségletét, a többlet teljesítményének köszönhetően pedig akár egy elektromos autót is folyamatosan fel tud tölteni. A ház által termelt napenergia többlet akár a kertben lévő medence fűtésére is felhasználható.

33

Víztisztítás és esővízgyűjtők

A ZEB energiafüggetlen ház necsak a zéró széndioxidkibocsátás miatt jó példa az ökológiailag tudatos építkezésre. A „plusz-ház” vízgazdálkodás szempontjából is környezetbarát. A ház tetején lévő esővízgyűjtők nemcsak elvezetik a vizet, hanem össze is gyűjtik, a használt „szürke-vizet” pedig szintén újrahasznosítja a ház, egy beépített víztisztítórendszer alkalmazásával.

44

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »