A „Feketék és fehérek” színes karneválja Kolumbiában

jan 14 • Kult & Art • Impress Magazin

A „Feketék és fehérek” karneválja hatalmas ünnepség Kolumbiában, mely a különböző kultúrák keveredésének ünnepe.

A farsangi hangulatú karnevált a történelmi Pasto városában rendezik meg minden évben január elején. A fesztivált az UNESCO Világörökség is jegyzi, mivel a színes parádé a térségben élő különböző nemzetek és kultúrák keveredésének ünnepe.

Óriási szobrok és látványos felvonulások

Pasto városa a különböző népeknek és kolóniák keveredésének egyik központja volt. A hatalmas ünnepség éppen ezért egyfajta kulturális minta, mely tökéletesen kifejezi azokat a kulturális hatásokat, melyek a térségben az elmúlt évszázadokban szerepet játszottak. A karneválon az indián a spanyol és afrikai népek rítusai és kulturális hatásai jelennek meg.

1szerk

A karnevál eredete

Az eredeti karnevál az ősi időkbe nyúlik vissza, amikor a Pasto és Quillacinga indián kultúrák még a Hold istennő tiszteletére tartottak ünnepséget, mert így könyörögtek védelemért a jó termésért.

4szerk

Mindenki fehér és mindenki fekete

Az elmúlt idők folyamán az ünnepség spanyol elemekkel bővült, majd később afrikai hagyományokat is átvett. Ekkor kapta a fesztivál a „Feketék és fehérek” karneválja nevet. A 3 napos fesztiválon van egy „Fehérek napja”, amikor mindent és mindenkit fehér habbal fújnak be a résztvevők, illetve van egy „Feketék napja”, mely az afrikai tradíciókra épül, és ezen a napon minden résztvevő az arcára, karjára fest egy afrikai jelet.

3szerk

A hagyományos népi táncbemutatók és felvonulások apránként más elemekkel is bővültek: megjelentek a színes arcfestők, a hatalmas kézműves szobrok, és a modern zenék.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »