Európa legszebb makettparkja a Szarvasi Arborétumban felépített Mini Magyarország

aug 1 • Földgömb • Impress Magazin

Hazánk közel 100 nevezetességének kicsinyített mása látható a Szarvasi Mini-Magyarország makettparkban. Építészeti remekmű mindegyik.

Az ország legnagyobb arborétumában, a Körösök szívében festői környezetben fekvő Szarvasi Arborétumban épült meg a Mini-Magyarország makettpark.

A parkban a látogatók felfedezhetik, és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek, híres várainak, gyönyörű kastélyinak és templomainak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített másait.

Aprólékosan kidolgozott építészeti remekművek

A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettekből álló parkban több mint 100 híres épület, vár és emlékmű kicsinyített másával találkozhatunk.

(Tihanyi apátság)

A gombnyomással indítható, mini alagutakon, hidakon, viaduktokon átkelő vasútmakettek, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületek különleges élményt nyújtanak.

(Gyulai vár)

Történelmi helyszínek

Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület mini változata készült el, köztük például a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az Egri vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.

(Egri vár)

Budapest nevezetességei

A makettpark a főváros impozáns épületeit is bemutatja. Az országjáró körút során megcsodálhatjuk többek között az Operaházat, az Országházat, a Széchenyi Lánchidat, és a Hősök terét. Budapest nevezetességei között a Széchenyi fürdő és a Megyeri-híd is meglátható.

(Hősök tere)
(Lánchíd)

Kastélyok, várak és bazilikák a parkban

A parkban felépült továbbá a gyönyörű Jáki templom, az impozáns Esztergomi bazilika, a Debreceni református nagytemplom, a Gyulai vár, a Diósgyőri vár, az Egri vár makettje.

(Wenckheim-kastély)

Megcsodálhatjuk hazánk legszebb kastélyait is, a Fertődi Eszterházy-kastélyt és a Gödöllői Grassalkovich kastélyt is kicsiben. A Szegedi dóm és a Tihanyi apátság szintén kiemelt látványosság.

(Esztergomi bazilika)

Erdély, Kárpátalja és a Felvidék nevezetességei

A makettpark 2015-ben Erdély nevezetességeivel bővült, 2016-ban pedig Felvidék, 2017-ben pedig Kárpátalja nevezetességei is kiállításra kerültek.

Erdély nevezetességei között helyet kapott többek között a Vajdahunyad vára, amelyet Mikszáth Kálmán a várak királyának nevezett, a Segesvári Óratorony épülete a Törcsvári Kastély és Déva vára.

(Vajdahunyad vára)

Felvidék helyszínei között is páratlan épületekre lelhetünk. Kiállításra került például a Szent-Erzsébet dóm, a meredek szikla tetejére épült Árva vára és a Magyar szentek temploma. Kárpátalja történelmi emlékművei között pedig kis fatemplomokat, várakat és az Uzsoki viaduktot járhatjuk körbe.

(Uzsoki fatemplom)

A Mini-Magyarország makettparkban néhány óra alatt több száz év történelme és építészete elevenedik meg előttünk.

Forrás és képek: minimagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »