Ételhulladékból előállított biogázzal működő busz állt forgalomba Bristolban

nov 21 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Nagy-Britannia első biogázüzemű buszát ételhulladék és szennyvíz újrahasznosításával készült metángáz hajtja, írja a BBC.

A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

Az emberek termelik meg az üzemanyagot…

A busz meghajtásához szükséges biogázt a bristoli szennyvízfeldolgozó termeli. A csatornázási művek vezetője szerint a biogáz-meghajtású járművek fontos szerepet játszhatnak a brit városok levegőminőségének javításában, azonban a biobusz még ennél is tovább megy: a környéken élő emberek termelik meg hozzá a szükséges üzemanyagot.

A bristoli szennyvízfeldolgozó évi 75 millió köbméter szennyvizet és 35 ezer tonna ételhulladékot dolgoz fel. Ebből évi 17 millió köbméter biometánt tudnak előállítani, amely 8300 otthon energiaszükségleteinek ellátására elég.

A busz a bathi busztársaság tulajdonában van, és a bristoli repülőtér, valamint Bath híres történelmi központja között szállít utasokat. A buszvonalat nagyjából 10 ezer utas veszi igénybe évente.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »