A világ első repülő szélturbinája Alaszka felett lebeg

nov 21 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Hamarosan héliummal töltött repülő szélturbinák (Buoyant Airbone Turbine) szolgáltatnak megújuló energiát Alaszkában.

Az első repülő szélturbina Fairbanks városa felett fog lebegni a magasban, és több tucat családod lát majd el elektromos árammal. A BAT (Buoyant Airbone Turbine) a valaha telepített legmagasabb szélturbina lesz, mely 120 méterrel magasabban fog megújuló energiát termelni, mint a jelenlegi rekorder, a Vestas v164-8.0-MW. Az első prototípust már felbocsátották, mely jelenleg teszt üzemmódban működik.

A magasban erősebben fúj a szél

A hőlégballonokra hasonlító levegőben úszó szélerőművek több nagyvárosban is feltűnhetnek majd. A légtéri szélturbinák látványa első látásra olyan, mintha egy sci-fi filmbe csöppentünk volna, pedig a lebegő erőművek világa hamarosan valósággá válik. Az Altaeros Energies már megépítette az első prototípust, mely kétszer annyi energiát képes termelni a levegőben, mint a földi megfelelője.

A repülő szélerőművek 300 méterrel a földfelszín felett lebegnek majd, hogy elkapják a magaslati légáramlatot, a szél ugyanis 5-8-szor erősebben fúj odafent, mint a földön.

szerklead00-600x400

Az első héliummal töltött szélturbina Fairbanks városa felett lesz telepítve, mely kábeleken keresztül csatlakozik majd a földi elektromos hálózatra. A felfújható léghajóba rejtett turbinát erős pántokkal rögzítik a földhöz, hogy stabilan tartsák és folyamatosan tudja küldeni a villamos energiát a földre.

A repülő erőművek kezdetben távoli célpontokon, katasztrófa sújtotta területeken és katonai bázisokon működnek majd, a fejlesztő csapat azonban tervezi a project továbbfejlesztését.

A BAT jelenleg teszt üzemmódban működik, az Altaeros 18 hónapra kapott anyagi támogatást az Alaszka Energiahatóságtól a turbina tesztelésére.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »