230 éves óriásplatán kapta az Év Fája címet

nov 22 • LifeStyle • Impress Magazin

A tatai Öreg-tó partján álló méltóságteljes platánfa képviseli majd hazánkat a 2014-es Európai Év Fája versenyen.

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, olyan fák vetélkedését, amelyek különösen fontosak a körülöttük élő közösségeknek. Az alapítvány a fák természetben betöltött szerepén keresztül akarja felhívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A döntős fák között szerepelt többek között a pilisvörösvári 300 éves eperfa, egy budapesti japánakác, és a Túlélés fája, a szattai hársfa.

A megmentésre váró Hős Fa

Az Év Fája cím mellett kiosztották a Hős Fa címet is, melyet egy bezárt XIII. kerületi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A Pannónia utcai jegenyenyár Újlipótváros legmagasabb fája, mely több mint 60 fa társaságában áll elárvultan a bezárt óvoda udvarán.

A XII. kerületi önkormányzat szándékai szerint a jelenleg elzárt ingatlant befektetők számára értékesítené, és mélygarázzsal ellátott lakókomplexumot hozna létre rajta, mely az összes fa kivágásával és a talajvíz-kapcsolat megszűnésével járna.

22

A fák megvédéséért civil kezdeményezés jött létre, mely ma már több mint 1000 támogatót tudhat maga mögött a szűkebb és tágabb környékről egyaránt.

Az Európai Év Fája

A idei Év Fája címet elnyerő óriásplatánt több társával együtt Versailles-ből hozatták az Esterházy-család tatai grófi ágát alapító Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc megbízásából. A 230 éves méltóságteljes platánfa részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

Az Év Fája verseny ötéves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, amelyekre bárki szavazhatott október végéig.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »