Az ENSZ Táplálkozási Világkonferencián 170 ország fogadott el nyilatkozatot az éhezés megfékezésére

nov 21 • LifeStyle • Impress Magazin

A világon több mint 800 millió ember éhezik, miközben a világ másik fele túlfogyaszt…

A világ elegendő élelmiszert termel az emberiség ellátására, az éhezés mégsem szűnt meg.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója úgy fogalmazott, a világ egy része túl kevés táplálékhoz jut, az éhhalál milliókat veszélyeztet, miközben a világ másik felében a túlzott és hizlaló táplálkozás csökkenti a várható élettartamot, és a csillagokba emeli az egészségügyi kiadásokat.

1990 óta a világban húsz százalékkal csökkent az éhezők száma, ennek ellenére 2012-2014 között továbbra is 805 millióan szenvedtek krónikus éhezéstől.

„A szolidaritás szó eltűnt a szótárunkból”

A Világkonferencián Ferenc pápa is felszólalt, aki szerint a javak igazságos elosztása és a szolidaritás számolhatja fel az éhezést. „A szolidaritás szó eltűnt a szótárunkból” – fogalmazott az egyházfő. Azt mondta: a világban elegendő a táplálék, mégsem jut mindenki ételhez, holott van, ahol a szemétbe kerül a felesleges élelmiszer.

A pápa szerint az éhezés és alultápláltság elleni küzdelmet a piac diktálta előnyök és a haszon uralma akadályozza, amelyek az ételt minden más árúval egyenlővé tették, és alárendelték a pénzügyi spekulációnak. A megoldáshoz a „gyakorlatban kell megvalósítani a javak igazságos elosztását” – hangoztatta Ferenc pápa.

Több mint 170 ország írta alá a cselekvési tervet

A II. Táplálkozási Világkonferencián részt vevő több mint 170 állam által elfogadott nyilatkozat és cselekvési terv szerint az elégtelen vagy elégséges, de tápérték és egészségügyi szempontból nem megfelelő táplálkozás veszélyei a társadalom minden osztályát érintik, miközben továbbra is mély egyenlőtlenségek vannak az egyes szociális rétegek között. A nyilatkozat leszögezte, hogy a helyes táplálkozásnak a nemzeti egészségügyi rendszerek részét kell képeznie, és törekedni kell a lakosságélelmezési különbségek felszámolására. A táplálkozás színvonalát emelni kell, miközben mindenki számára egyenlően biztosítják a táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerekhez való hozzájutást, az egészséges és változatos étkeztetés terjesztésével. Ennek megvalósulása érdekében célként az élelmiszerbiztonságot és az igazságos élelmiszerkereskedelmi rendszer megteremtését jelölték meg.

A római világkonferencia résztvevői remélik, hogy Világkonferencia nyilatkozatát és cselekvési tervét az ENSZ is felkarolja majd, és 2016-2025 között tízéves nemzetközi táplálkozási akcióprogramot hirdet meg a célkitűzések megvalósítására.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »