Gyönyörű, érintetlen krátertavak

aug 10 • Földgömb • Impress Magazin

A vulkánok a Föld misztikus jelenségei: félelmetesek, ugyanakkor lenyűgözőek. Némelyik tűzhányó tetején pedig csodaszép krátertó is található.

A krátertavak kialakulásának számos oka lehet. Okozhatja meteorit becsapódás vagy emberi beavatkozás, például robbantás, de leggyakrabban a vulkanikus tevékenység hatására jönnek létre. Miután kialudt egy vulkán, kráterét esővíz vagy az olvadó hó és jég tölti ki.

„Az USA legmélyebb tava”
Mount Mazama, Oregon USA

Az egyik legismertebb krátertó Oregon államban található, a Mount Mazama, mely egyben az USA legmélyebb tava is. A vulkán tetején kialakult tó mélysége eléri az 592 méter. Az érintetlen tónak nincs se befolyó vize, sem kifolyása, a tó vízszintjét az időjárás befolyásolja párolgás és eső- hóvíz utánpótlással. A mérések szerint 250 év kell ahhoz, hogy teljesen kicserélődjön a tó vize.

11

„Afrika fekete krátertavai”
Albertine Rift, Afrika 

A nagy erejű vulkánkitörések sok kisebb krátertavat is létrehoztak a környéken. Ezek a védett krátertavak Afrika legmagasabb hegycsúcsai között lenyűgöző látványt nyújtanak. Némelyik tó vize grafit szürke, vagy ébenfekete színű.

22

„Japán színváltoztató krátertava”
Okama, Mt. Zao, Japán

Honshu északi területén számos aktív vulkán található. A központi kráter különleges láva boltozatokat és tufa kúpokat tartalmaz, melynek közepén nyugszik az Okama krátertó. Mivel ez a tó változtatja a színét az időjárásnak megfelelően, ezért kiérdemelte az „Ötszínű tó” elnevezést. A tó az 1720-as vulkánkitörés hatására jött létre.

33

„A világ legszínesebb krátere”
A Dallol vulkán, Etiópia

A Dallol krátertó Afrka egyik legszebb természeti képződménye. A kráter kikristályosodott színes kőzetei, és tavai lenyűgöző látványt nyújtanak. A vulkán legutolsó, 1926-os kitörése egy harminc méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Ekkor alakult ki ez a színes vizű, gyönyörű, érintetlen krátertó.

44

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »