Jön az augusztusi csillaghullás – a meteorok éjszakája

aug 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Az idei augusztusi csillageső csúcspontja augusztus 12-re esik. Ekkor látható a legtöbb fénylő meteor az éjszakai égbolton.

Augustus a hullócsillagok hónapja, ugyanis a Föld minden évben ebben a hónapban halad át a 109P/Swift-Tuttle üstökösből kihullott porfelhőn. A legsűrűbb részét általában augusztus 12-14. között érinti bolygónk, ekkor várható a legtöbb meteor. A jelenség aktivitásának felfutó szakasza, azaz a meteorraj idei maximuma augusztus 12-én kedd éjjel várható.

Szuperhold is világít az égen

A szokásos csillagesőt nem lesz könnyű megfigyelni, a fénylő szuperhold erős ragyogása miatt. Augusztus 10-én ugyanis az idei év legfényesebb, földközeli teliholdja (szuperhold) jelent meg az égbolton, melynek ragyogó fénye még az elkövetkező napokban is a megszokottnál jóval erősebben érzékelhető. A telihold ragyogása ugyan elfedheti a kisebb hullócsillagok fényét, a nagyobb tűzgömbök azonban a fényesen világító Hold ellenére is láthatók lesznek.

A meteorok megfigyelése szabad szemmel is látható, nem kell hozzá optikai segédeszköz, a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt azonban fontos tényező. A kivilágított nagyvárosoktól távolabb eső helyszíneken akár egy tucat hullócsillagot is láthatunk.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »