Elindult az Országfásítás ültetési időszaka – idén háromszoros volt a túljelentkezés

márc 16 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, a Településfásítási program pedig a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon.

Az Országfásítási program részeként elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka, melynek keretében újabb közel 550 település gazdagodhat összesen 10 ezer sorfával.

Év elején hirdették meg a tízezer lélekszám alatti települések zöldítését szolgáló program negyedik ütemét. Az önkormányzatok tízezer sorfát igényelhettek, a tavaszi ültetési időszakra négyezer, az őszire hatezer sorfa volt elérhető.

A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, ennek jelképeként minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.

Az önkormányzatok tízezer sorfát igényelhettek

Idén is 13 fafajból lehetett választani, településenként legalább tíz, legfeljebb harminc darabot, a szakszerű ültetéshez támasztókaró, takarómulcs és védőrács is rendelkezésre áll.

Idén a legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb a Veszprém vármegyei Balatonalmádi, 9943 lakossal. Az elmúlt három évben 1500 településen 46 ezer sorfát ültettek el, míg a program négy üteme alatt Győr-Moson-Sopron vármegyében 3975-öt.

Hatalmas igény van a zöldítésre – idén háromszoros volt a túljelentkezés

A program sikerét nemcsak az eddig kihelyezett fák mennyisége igazolja, hanem a jelentkezés nagysága is. Idén rövid idő alatt elfogytak a rendelkezésre álló fák, a túljelentkezés háromszoros volt.

Az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek támogatást a gazdák. Az elmúlt három évben a megvalósításhoz a Vidékfejlesztési program biztosított kétmilliárd forint támogatást, az idei feladatokra pedig 550 millió forint áll rendelkezésre.

(Leadkép: orszagfasitas.hu)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »