A minimalizmus varázsa: egyszerűség és elegancia a belső terekben

márc 15 • Enteriőr • Impress Magazin

A minimalizmus napjaink egyik legfelkapottabb lakberendezési irányzata. Letisztult formája azonban ne tévesszen meg senkit: puritánsága ellenére igen komoly átgondolást igényel egy minimalista enteriőr megalkotása. Szeretnél többet megtudni erről a stílusról? Ez esetben a legjobb helyen jársz.

Neked való a minimalizmus?

Mint minden stílusirányzat, úgy a minimalizmus sem való mindenkinek. Először is tedd fel magadnak a kérdést: miért erre a dizájnra esett a választásom? Ha a fő mozgatórugód az egyszerűség, az átláthatóság, a funkcionalitás kialakítása otthonodban, akkor elmondhatod, hogy megtaláltad, amit keresel.

A minimalizmus nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Ha szeretnéd megérteni és valóban átérezni a lényegét, érdemes úgy gondolni rá, mint életfelfogásra. A minimalista szemlélet nem pusztán abból áll, hogy minél kevesebb bútorral „töltsük” meg a nappalit vagy a hálószobát. Ennél ugyanis sokkal többről van szó: a segítségével az ember olyan előnyös tulajdonságok birtokába is kerülhet, mint a rendszerezettség, vagy a haszontalan kacatoktól való megszabadulás vágya. Szabadabbnak fogod magad érezni, és fokozatosan visszaveheted az irányítást életed felett.

Na de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Tanulj meg nemet mondani!

Napjainkban bárhová nézünk, reklámokkal, hirdetésekkel, akciókkal és visszautasíthatatlan ajánlatokkal találkozhatunk. Hatalmas önuralom és fegyelem kell ahhoz, hogy ellenálljunk a kísértésnek, és nemet tudjunk mondani a rengeteg holmira, amikre valljuk be, a legtöbbször porfogóként végzik. Összpontosíts inkább azokra a dolgokra, amik valóban hasznosak lehet számodra, és ne engedj a csábításnak, hogy minden fölösleges terméket felhalmozz a lakásban.

Szelektálj! Amiből több van, azoktól szabadulj meg. Amiből egy nincs, mégis szükséged van rá, azokból pedig csak egyetlen darabot szerezz be. A minimalizmus lényege nem az, hogy egy szobában csak meghatározott számú kellék vagy berendezés kaphat helyet, hanem a már említett funkcionalitás. Ennek két fantasztikus velejáróját is meg fogod tapasztalni: egyrészt rengeteg teret szabadíthatsz fel otthonodban, másrészt nem kevés pénzt is megtakaríthatsz.

Új megoldások helyett újítsd fel a régit

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy a kissé kopottabb bútorokat menthetetlennek könyvelik el és inkább vesznek helyette egy új darabot. Pedig egy kis kreativitással és energiabefektetéssel a régi berendezési tárgyak újra eredeti pompájukban tündökölhetnek, sőt! Egy kis patina a legtöbbször még nagyobb értéket ad nagyszüleink régi könyvespolcának vagy asztalának: egy pár letisztult fém  asztalláb vagy egy réteg dizájnos öntapadós tapéta, és máris új életet leheltünk egy halottnak hitt garnitúrába.

Tipp: az ANRO webáruház kínálatában kedvező áron szerezhetsz be DIY termékeket, amikkel gazdaságosan felújíthatod régi bútoraidat. Honlapjukon ráadásul számos bemutató videó, fotó és blogbejegyzés is megtekinthető/olvasható, ha inspirációra lenne szükséged.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »