Egy hét alatt visszaáll a biológiai óránk

dec 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Egyetlen hét a természetben elegendő ahhoz, hogy visszaálljon az ember biológiai órája – a kutatások szerint.

A Coloradói Egyetem kutatói a mesterséges fény emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálták egy kísérlet keretében, amely alvásproblémákkal küzdők számára is megoldást próbált találni. A résztvevőknek mindössze egy hét kempingezés összhangba hozta belső órájukat a napfelkeltével és a naplementével.

A mesterséges fény felborítja a biológiai óránkat

A mesterséges fény, amely az 1930-as években világszerte elterjedt, hatással van az emberi szervezet napi biológiai órájára, az úgynevezett cirkadián ritmusra, amely meghatározza, hogy mikor legyünk ébren, mikor aludjunk. A mesterséges fény lehetővé teszi az ember számára, hogy éjszaka tovább fennmaradjon, mint az a természet szerint lehetséges lenne.

A kutatók a kísérlet első felében a nyolc résztvevő mindennapjait vizsgálták. A résztvevők csuklójukon speciális mérőműszert viseltek, amely rögzítette a fény intenzitását, ezek időpontját, és a résztvevők tevékenységét. Egy hét elteltével összegezték a résztvevők belső órájának járását egy laboratóriumban oly módon, hogy mérték a melatonin – az alvási ciklust irányító hormon – szintjét.

Szinkronban a Nap járásával

A második héten következett a kempingezés a sziklás hegységben, amikor ugyanezeket az adatokat rögzítették a résztvevők karján lévő eszköz segítségével. Hét napon keresztül csak napfény érte a kempingező csapatot, illetve esténként egy kis tábortűz fénye.

Az adatokból kiderült, hogy a résztvevők biológiai éjszakái átlagosan két órával később kezdődtek, amikor mesterséges fénynek voltak kitéve, és korábban keltek fel, mint ahogyan biológiai éjszakájuk befejeződött volna.

Négyszer akkora fényerősség

Egy hét kempingezés után, amikor a résztvevőket négyszer akkora fényerősség érte mint a hétköznapi életük során, biológiai éjszakájuk a naplemente körül kezdődött és a napfelkeltével ért véget. Közvetlenül azután keltek fel, amikor biológiai éjszakájuk befejeződött.

A kísérlet végére valamennyi résztvevő összhangba került a napfelkeltével és a napnyugtával, függetlenül attól, hogy azelőtt későn fekvők, vagy korán kelők voltak.

A tanulmány vezetőjét, Kenneth Wright professzort teljesen lenyűgözte ez a gyors változás. „Csodálatos, ahogyan a belső óránk teljességgel szinkronban kerül alig egy hét alatt a nap járásával” – nyilatkozta.

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »