A világ legszínesebb krátertava egy afrikai vulkánban

nov 25 • Földgömb • Impress Magazin

Etiópia lenyűgöző természeti kincse a Dallol vulkán krátere, melyben színpompás tavak és változatos formájú, buborékos sókristályok alakultak ki.

A Föld egyik legforróbb térségében járunk, ahol közel 400 éve nem esett eső. Az Egyenlítőhöz közeli vidék szinte megközelíthetetlen, a forróság elviselhetetlen. Ez a kietlen táj azonban egy gyönyörű természeti csodát rejt, a világ legszínpompásabb kráterét, a Dallol vulkánt.

016

Teraszos medencék

A vulkán legutolsó, 1926-os kitörése egy harminc méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Ekkor alakultak ki a szivárvány minden színében pompázó képződmények és a gyönyörű krátertó.

0111

A vulkán kitörés során a feltörő bazaltos magma és a hirtelen létrejövő sós gázok szétrobbantották az aljképződményt, melynek következményeként beszakadt a vulkán alatti felszín, és egy körkörös mélyedés alakult ki a vulkán központi részén.

013

Mintha a Yellowstone parkban járnánk…

Ezt követően forró sós források jelentek meg a felszínen, melyek különleges formájú és fantasztikusan színes (fehér, sárga, vörös, lila) formákat hoztak létre. A felszínre törő gejzírek, melyekhez hasonlók csak a Yellowstone parkban láthatók, létrehozták a csodaszép kék, zöld és sárga színű, érintetlen krátertavakat.

014

A vidéket uraló ragyogó sárga, zöld és azúr színt itt-ott megtörő kúpok és sziklák, valamint a türkizkék és smaragdzöld színű tavacskák fantasztikus látványt nyújtanak.

015

A Föld egyik legforróbb pontja

A Dallol vulkán a világ legalacsonyabban fekvő vulkánja, mely a több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekvő Danakil mélyföldön jött létre. Ez a pont egyúttal a Föld egyik legforróbb területe is, ahol a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 ºC-ot, de talaj közelben mértek már közel 70 ºC-ot is.

022

Megközelíthetetlen vidék

Az állandó párolgás és a hidrotermális tevékenységnek köszönhetően a táj folyamatosan változik és újabb és újabb mini gejzírek, sókiválások, sókúpok és buborékos képződmények alakulnak a krátertóban.

662

A különleges természeti csodát nem könnyű megközelíteni, és látogatása nem is veszélytelen. Ennek ellenére évente több százan merészkednek Etiópia rejtett természeti kincséhez. Mivel nincsen kiépített út, a turisták a tevekaravánokhoz tudnak csatlakozni, melyek gyakran látogatják a vulkán közelében lévő sóbányákat.

  Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »