Télen fontos a D-vitamin pótlása

nov 21 • LifeStyle • Impress Magazin

A D-vitamin a bőrben keletkezik napfény hatására, termelődését az UV-sugarak aktivizálják. A „napfény-vitamin” azonban tél végére kiürülhet a szervezetből, érdemes odafigyelni a pótlására.

Ha az ember eleget tartózkodik a szabadban, és megfelelő mennyiségű napfény éri, akkor nem alakulhat ki D-vitaminhiány. A téli időszakban azonban érdemes D-vitamint szedni, vagy tőkehalmáj olaj táplálék kiegészítővel pótolni a napfény hiányából adódó D-vitaminszint csökkenést.

Tojás és hal

D-vitamin természetes forrásból, táplálkozás útján is pótolható, már napi 2 tojás, egy paradicsomos szardínia konzerv elfogyasztása fedezi a napi D-vitamin szükségletet.

Csontritkulás megelőzésére

A D-vitamin azért is fontos, mert nélküle nem tud felszívódni a kalcium, azaz nem jut el a csontokba és a fogakba. A D-vitamin kiegészítő rendszeres szedése hatásos ellenszere lehet az idős kori csontritkulás megelőzésében, mert javítja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokban.

Gyógyítja a fogínysorvadást

Fogínysorvadásban szenvedők esetében a naponta szedett D-vitamin-kiegészítők hatékonyan állítják meg a fogágybetegség következtében kialakult csontvesztést.

Fontos szoptatás idején

Ha a szoptatós anya teje nem tartalmaz elegendő D-vitamint, a csecsemő csontozata, puha, lágy lesz, és terhelésre meghajlik. Ez a betegség az angolkór, mely akkor fordulhat elő, ha az anya a terhesség és a szoptatás ideje alatt elégtelenül táplálkozik, és keveset van napon. Az angolkór megelőzhető, ha az anya napi 10 mikrogramm D-vitaminkiegészítőt szed.

A legfontosabb D-vitaminforrások

Az ajánlott napi bevitel (10 mikrogramm) fedezhető két paradicsomos szardínia elfogyasztásával, vagy tőkehalmáj olaj rendszeres szedésével.

Tőkehalmáj olaj kapszula: (210 mikrogramm/ 100 gramm)
Szardínia: (11 mikrogramm/ 100 g)
Lazac: (8 mikrogramm/ 100 g)
Makréla: (18 mikrogramm/ 100 g)
Tonhal: 7 mikrogramm/ 100 g)
Tojás: (2 mikrogramm/ 1 tojás)

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »