Digitális nevelés…Hova vezet?

okt 10 • LifeStyle • Impress Magazin

Noha a digitális eszközökkel a szülők szórakoztathatják, a mobilon pedig mindig elérhetik gyerekeiket, az új alkalmazások nem helyettesítik a szülőket.

A Northwestern Egyetem felmérés során körülbelül 2300 szülőt kérdezett meg arról, milyen stratégiát alkalmaznak gyerekeik digitális környezetével kapcsolatban.

A szülők 37 százaléka alkalmazza

„Bár úgy tűnhet, egyre többen használják a digitális eszközöket bébiszitter helyett, a szülők többsége nem ilyen” – mondta Alexis Lauricella, a Northwestern Egyetem médiakutatója.

A válaszadók mintegy 70 százaléka mondta, hogy az okostelefonok és a tabletek nem könnyítik meg a nevelést, noha körülbelül 37 százalékuk mégis azt állította, hogy főzés közben gyakran bekapcsolja a gyereknek telefont vagy a tabletet. 17 százalék pedig digitális eszközöket is alkalmaz arra, hogy megnyugtassa a kicsit, ha nyűgös.

Az új technológiák kora

A „digitális nevelés” rengeteg új döntés elé állítja a szülőket. Az új technológiák kora előtt elég volt annyit mondani, mielőtt elengedték a kicsiket biciklizni, hogy ne álljanak szóba idegennel, vacsorára pedig érjenek haza.

Manapság a gyerekek órákat töltenek videojátékokkal vagy fényképek feltöltésével, a közösségi oldalak és egyéb alkalmazások olyan mennyisége érhető el, hogy a szülőnek, aki gyereke biztonságáért aggódik, mindet végig kell látogatnia és lehet, hogy minden egyes programra új szabályokat kell alkotnia – mondta Lauricella, a kutatás vezetője.

Túl sok időt vesz el a közösségi média

Drámai következményei is lehetnek, ha a gyerek számára nem alakították ki a biztonságos nethasználat feltételeit. A szülők aggódnak, hogy a gyerek nem tanul jó modort vagy nem készül el a házi feladat, mert túl sok időt vesz el a közösségi média.

„Még inkább megnehezíti a nevelést, hogy nincsenek egyetemesen elfogadott társadalmi szabályai a digitális eszközök használatának. Udvariatlan dolog például tabletet adni a gyerek kezébe egy étteremben, hogy nyugton maradjon?

Elfogadható, hogy azonnal telefonálgatni kezdjen a gyerek, ahogy hazaér az iskolából vagy előbb üdvözölnie kellene a szülőt, és váltani vele néhány szót az iskolában történtekről? A gyereknek kötelező felvenni a telefont, ha a szülei keresik? Olyan új dolgokról kell megállapodniuk ma a felnőtteknek és gyerekeiknek, melyekről eddig soha még” – fűzte hozzá Schofield Clark.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »