Szabadulj meg a derék- és hátfájástól a 2000 éves DaoYin gerinctornával (interjú)

márc 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A mai kor egyik népbetegsége a derék- és hátfájás. Sokan kénytelenek állandósult fájdalommal élni, pedig van megoldás: egy 2000 éves ősi mozgásrendszer, a DaoYin.

Budapest egyik legrégebbi jógastúdiójában járunk, a belvárosi Szúrja jógaközpontban, ahol számtalan jóga típus megtalálható, és olyan különleges, gyógyító mozgásformák is vannak a repertoárban, mint például a DaoYin gerinctorna. A stúdióban Gerő Emese gerincterapeutával beszélgettünk a DaoYin gerinctorna jótékony hatásáról.

Minden irányba kimozgatja a csigolyákat

„A hát és derékfájás napjainkban sajnos népbetegségnek mondható, ezért a DaoYin torna egy felbecsülhetetlen kincs, mellyel ellensúlyozható a mozgásszegény és ülő életmódból adódó derék- és hát táji problémák egész tárháza, mondja Gerő Emese gerincterapeuta. – A DaoYin kétezer éves hagyományokra épülő kínai mozgás és légzésterápiás rendszer. Tulajdonképp gyűjtőnév – ide tartozik többek között a TaiJi és a QiGung is. A WuShuang DaoYin kifejezetten a gerinc problémáinak kezelésére összeválogatott gyakorlatokból áll, melyek mind a keleti – elsősorban energetikai -, mind a nyugati – anatómiai szemléletű – gyógyítás felfogásának megfelelően hatékonyan enyhítik a nyaki, háti és deréktáji panaszokat.”

22

Gerő Emese gerincterapeuta

Lumbágó, porckorongsérv, gerincferdülés…

A DaoYin Kínai gerinctorna szinte mindenfajta gerincdeformitásra ajánlott kezdve a gerincferdüléstől a porckorongsérven át a lumbágóig. „A leglátványosabb eredmények a még mozgásképes porckorongsérves betegek kezelésében mutatkoznak, akik állapota rendszeres tornával gyakran tartósan tünetmentessé tehető, így a műtét is elkerülhető. Fokozatosan megszűnik a lábzsibbadás, enyhül a fájdalom és javul a beteg életminősége. Kitartó munkával teljesen kijavítható az enyhébb és közepesen súlyos gerincferdülés. Lassítja a Scheuermann-kór kialakulását, így enyhíti annak végső súlyossági fokát. Ajánlott minden olyan esetben, ahol a gerinc anatómiai görbületei torzultak, vagy fokozott izomfeszülés áll fenn. A DaoYin gerinctorna aktiválja az ízületi folyadék képződését, ezáltal mérsékli a csigolyameszesedés tüneteit is, illetve csökkenti az ízületi beszűküléseket, rövidüléseket.”

„Egyensúlyba hozzuk a gerincet”

„A Daoyin egy harmonikus, lassú mozgásokból álló, szabályos légzésmintával végzett mozgásforma. Egy-egy foglalkozás során a gerinc minden szakaszát szisztematikusan átmozgatjuk. Az egyes izomcsoportok nyújtásával és erősítésével a gerincet egyensúlyba hozzuk, a feszültségek oldásával a porckorongok terhelését csökkentjük. Az ízületek nagy terjedelmű és változó terhelésű mozgatásával javul a porcok tápanyagellátása. A helytelen tartástól kimozdult csigolyák kisízületei egyes mozdulatoknál gyakran maguktól visszatalálnak eredeti, egészséges pozíciójukba. Mindeközben mozgósítjuk és harmonizáljuk a szervezet teljes energiarendszerét, így a torna teljes testi-lelki felüdülést nyújt.”

Nem kell a fájdalommal együtt élni…

Gerincünk megbetegedései legtöbbször gyógyíthatók, a végső operációs beavatkozás a legtöbb esetben elkerülhető. A káros folyamatok visszafordításában, a panasz- és fájdalommentesség elérésében, az életminőség-javításában a megfelelő tornáztatást semmi sem pótolja! Egyszerűen és röviden fogalmazva nem a betegséggel és az életünk végéig tartó fájdalommal illetve mozgáskorlátozottsággal kell együtt élnünk, hanem a rendszeres gerinctornával!”

HOL tudod kipróbálni:  Szúrja Jóga és Egészségközpont

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »