Semmi nem volt hiábavaló – minden kapcsolat tanít

márc 20 • Psziché • Impress Magazin

A szakítás után általában jön az elbizonytalanodás a „Mit csináltam rosszul?”, vagy a „Valahogy megmenthettem volna a kapcsolatot?” kérdések.

Amikor végleg tudatosul bennünk, hogy vége, nincs tovább, szinte elkerülhetetlen a világvége hangulat. Nem érdemes azonban magadat marcangolni a „mi lett volna, ha” kérdésekkel. A kétségek csak felőrölnek. Ha már becsukódott az ajtó, jobb ha nem nézel vissza. Ne feledd, a menetirány mindig előre van, nem pedig hátrafelé.

Van-e valami közös, hasonló…

Olyan pasikat vonzol, akik elérhetetlenek, vagy nincs elég idejük, emiatt mindig elhanyagoltnak érzed magad? Állandóan szorongsz a partnered mellett, hogy megfelelsz-e neki? Jellemző, hogy olyan partnert választasz, aki rászoruló és neked kell támogatnod őt?

Vizsgáld meg az előző kapcsolataidat és vesd össze a mostanival. Lehet, hogy találsz valami közöset, valami hasonlót. Ha sikerül megtalálni a közös pontot, akkor van esélyed arra, hogy elkerüld ugyanazt a hibát újra meg újra.

A minták felismerése sokat segíthet, hiszen a legtöbb ember öntudatlanul ismétli ugyanazokat a helyzeteket. Ezért fontos a felismerés és a tudatosítás, hogy többször ne kövesd el ugyanazt a hibát. Ne feledd, a minta a tiéd, erről nem az exed tehet, és csakis te tudod megváltoztatni önmagadban.

A szerelem „iskola” – a kapcsolat tanít

Attól még, hogy egy kapcsolat nem tartott annyi ideig, ameddig szeretted volna, még nem jelenti azt, hogy az egész rossz vagy fölösleges lett volna.

Kivétel nélkül minden kapcsolatnak van értelme, és sosem vész kárba a befektetett idő, hiszen fejlődsz általa és új tapasztalatokat szerzel. Persze ehhez meg kell találnod azokat az értékeket, melyeket kaptál.

Ha úgy gondolsz a kapcsolataidra, mint egy-egy „tanagyag” a szerelem és az élet iskolájában, akkor kevésbé önt el a düh és a fájdalom, hiszen azt keresed, hogy mindez mire is volt jó.  Egyszer pedig rájössz, hogy semmi nem volt hiábavaló…

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »